Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoeveel verschillende medicaties kun je tegelijk nemen?

Vraag

Ik neem 50mg paroxetine en 400mg quetiapine. Zou het rationeel kunnen zijn hier nog mirtazapine aan toe te voegen?

Antwoord

Beste G,

Dank voor je vraag! Naar mijn idee zou nog een extra antidepressivum toevoegen vallen onder de noemer ‘irrationele polyfarmacie’. Je bent dan bezig zoveel dingen door elkaar te mengen dat je echt niet meer weet wat je doet.

Heel soms kom je inderdaad mensen tegen die zeggen dat ze na jaren zoeken eindelijk op de exotische combinatie van middelen zijn gekomen die helpt, maar als je ze een paar jaar later weer ziet is alles weer anders en is er soms zelfs nog meer medicatie bijgekomen.

Je kunt van alles er bij nemen….maar wanneer stop je het dan weer?

Je moet met medicatie oppassen dat je niet in een soort moeras van combinaties valt waar je niet meer uit kan komen….

Als de medicaties niet het gewenste effect geven is het zaak een combinatie te zoeken met een andere niet-medicamenteuze strategie zoals mindfulness, psychotherapie, running, ACT, etc. Er is goed wetenschappelijk bewijs dat pillen effectiever zijn als ze gecombineerd worden met een niet-medicamenteuze strategie….

Groet Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Medicatie

Lees ook