Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dr. Peter C. Groot is onderzoeker en ervaringsdeskundige bij User Research Center NL, UMC Utrecht. Hij is deskundige medicatie afbouw en taperingstrips. Taperingstrips (ook wel: afbouwmedicatie) maken veilige afbouw praktisch mogelijk van medicijnen die bij te snel stoppen problemen kunnen veroorzaken.

Vanwege te hoge spiegel moest ik het lithium snel afbouwen, kan ik klachten verwachten?

Vraag

Beste Peter,

Onlangs ben ik naar de huisarts gegaan om bloed te laten prikken, onder andere om mijn lithiumspiegel te controleren. Ik werd al snel gebeld met de mededeling dat mijn lithiumspiegel fors gestegen was en dat ik snel contact moest opnemen met mijn psychiater.

Ik gebruik al 7 jaar lithium 800 mg naast Nortrilen (voor depressie).

De psychiater constateerde ook dat de waarde veel te hoog was. Dezelfde dag moest ik met 200 mg reduceren. Over drie weken weer bloed laten prikken en afhankelijk van de uitslag met nog 100-200 mg reduceren.

We waren al van plan het lithium af te bouwen en ik had de taperingstrips al thuis liggen, maar die heb ik nu terzijde gelegd.

Kan ik ontwenningsverschijnselen verwachten?

Moet ik te zijner tijd weer taperingstrips gebruiken of heeft dit in dit geval geen zin?

Bedankt alvast voor je antwoord Peter!

Antwoord

Beste A.,

Wat je moet doen is goed opletten wat voor jou de gevolgen zijn van de dosisverlaging van je lithium. Als je daardoor tijdelijk (lichte) klachten krijgt die snel weer minder worden, dan is er weinig aan de hand. En misschien krijg je door die verlaging wel helemaal geen klachten. Iedereen is anders en dit is niet goed te voorspellen. Als het goed is kun je vervolgens gewoon in overleg met je behandelaar doorgaan met de volgende stap. Omdat je nu nog op een vrij hoge dosis lithium zit, zal die verlaging van de dosis met 200 mg waarschijnlijk ook niet snel en niet veel onttrekkingsverschijnselen opleveren (dat zal voor iedereen verschillend zijn).

Naarmate de dosis van je lithium lager wordt, kan dosisverlaging wel makkelijker tot onttrekkingsverschijnselen leiden. Dat kan een reden zijn om taperingstrips te gaan gebruiken. Deze beslissing zal verder afhangen van de vraag wat de lithium voor positieve effecten heeft voor jou, en tot hoever jij en je psychater de dosis uiteindelijk willen (en kunnen) verlagen. Daarover kan ik niets zeggen, dat zijn dingen waar je in overleg met je behandelaar zelf over moet beslissen. Als je zelf goed oplet en goed met je behandelaar kunt overleggen, dan moeten jullie samen een heel eind kunnen komen.

Ik hoop dat je hiermee verder kunt.

Met vriendelijke groet,

Peter

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Peter Groot op 7 februari 2022

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Lithium
Medicatie

Lees ook