Main content

Vraag

Vanwege een bipolaire stoornis slik ik Camcolit. Ik heb een tijd één tablet geslikt, 400 mg. Daarna een paar keer geprobeerd om het met een halve tablet te doen.

Bij de laatste poging sliep ik slechts twee uur per nacht. Ik kwam in vorige levens terecht, familietrauma…. In mijn dagelijks leven verliep alles zeer moeizaam vandaar dat ik weer ben overgegaan op één tablet Camcolit.

Mijn huisarts heeft geen verstand van afbouwen zei hij.

Antwoord

Beste J.,

Het effect van medicijnen bij de bipolaire stemmingsstoornis is bij iedereen weer een beetje anders. Toch is er ook een rode draad waar we ons aan vasthouden op geleide van wetenschappelijk onderzoek en jarenlange ervaringen uit de praktijk ('richtlijn').

Als er een goede reden is om bij een bipolaire stoornis preventieve onderhoudsmedicatie voor te schrijven, zodat de kans op terugval beperkt blijft, is lithium vaak de eerste keuze. Een te hoge dosis is hinderlijk of zelfs schadelijk, een te lage dosis is niet meer werkzaam. Dat laatste merk je vaak pas na een tijdje.

Wat voor iemand een goede dosis is wordt bepaald aan de hand van een 'bloedspiegel', die gemeten wordt ongeveer 12 uur na de laatste inname van lithium. We hebben vastgesteld dat die in het algemeen het beste tussen de 0.6 en 0.8 mmol/l kan liggen in de onderhoudsbehandeling. Soms moet het iets hoger om stabiel te blijven (0.8 tot 1.0) soms kan het iets lager (0.4 tot 0.6).

Een halve tablet Camcolit is 200 mg lithium, en dat is voor de meeste volwassenen echt te weinig om werkzaam te zijn. Een hele tablet is 400 mg, en dat is nog steeds weinig, maar voor een enkeling blijkt het genoeg te zijn. Kwestie van uitproberen. Ik kan natuurlijk niet beoordelen wat voor jou goed is, dat moet je, met de bovenstaande regels in de hand, uitzoeken met de dokter die het lithium voorschrijft en controleert.

Met vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over de bipolaire stoornis:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Ralph Kupka op 7 december 2021
  • Deel deze pagina: