Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Welke homeopathische stoffen moet ik vermijden in verband met psychose?

Vraag

Geachte heer Van Os,

Zo’n 14 jaar geleden heb ik gebruikgemaakt van homeopathische middelen met toestemming van mijn psychiater. Ik was toen meer dan een jaar stabiel met 500 mg lithium en een bloedspiegel van 0.5. Daarnaast had ik 1 mg lorazepam. Ik heb een bipolaire stoornis type I.

Helaas kwam ik na 10 dagen in een psychose terecht. De (erkende) homeopaat had hiervoor geen verklaring, behalve dat hij zei “misschien door de GABA”.

Op dit moment overweeg ik opnieuw homeopathische middelen te gebruiken, maar ik durf het niet.

Kunt u mij vertellen welke homeopathische stoffen/middelen ik vooral moet vermijden? Ik wil natuurlijk niet nog een keer een psychose.
Ik hoor het graag.

Hartelijke groet,

D.

Antwoord

Beste D.,

Het is zeker begrijpelijk dat je voorzichtig bent met het gebruik van homeopathische middelen, zeker na je eerdere ervaring met een psychose. Hoewel homeopathie door sommigen wordt gebruikt naast reguliere medicatie, is het sowieso belangrijk om te weten dat de interactie tussen homeopathische middelen en conventionele medicijnen zoals lithium, Seroquel (quetiapine) en lorazepam niet altijd goed is onderzocht. We weten er gewoon niet veel van af. Dit betekent dat er onverwachte reacties kunnen optreden.

Bij bipolaire stemmingsgevoeligheid, vooral wanneer je medicatie zoals lithium en quetiapine gebruikt, is het dus goed om voorzichtig te zijn met elke vorm van aanvullende behandelingen, waaronder homeopathie. Het is bekend dat sommige homeopathische middelen ingrediënten kunnen bevatten die een invloed kunnen hebben op het zenuwstelsel. Specifieke stoffen of middelen die je moet vermijden, zijn niet altijd duidelijk omschreven omdat de samenstelling van homeopathische producten sterk kan variëren. Kan ik je dus niet concreet aanwijzingen in geven.

Voordat je enige homeopathische middelen gebruikt, is het sowieso handig om dit met je psychiater te bespreken. Hij of zij kent je medische geschiedenis en de specifieke medicatie die je gebruikt en kan adviseren over mogelijke interacties of risico’s.

Wees voorzichtig met stimulerende middelen. Sommige natuurlijke en homeopathische middelen kunnen stimulerende effecten hebben die mogelijk destabiliserend kunnen werken voor mensen met een bipolaire gevoeligheid.

Vermijd middelen die het GABA-systeem beïnvloeden. Zoals je homeopaat suggereerde, kunnen sommige supplementen of kruiden die invloed hebben op het GABA-systeem, zoals valeriaanwortel of kava, potentieel interacties hebben met medicijnen of de symptomen van je aandoening beïnvloeden.

En belangrijk ook: zorg ervoor dat je producten gebruikt waarvan de ingrediënten duidelijk zijn gelabeld, zodat je arts een betere inschatting kan maken van de veiligheid.

Dus wat dingen om op te letten D.!

Groet,

Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 30 april 2024

Gerelateerd

Meer over

homeopathie
Psychosegevoeligheid

Lees ook