flag 001
flag 001
flag 001
flag 001
Zit er tussen al mijn diagnosen een hoofddiagnose? * eSpreekuur

Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Zit er tussen al mijn diagnosen een hoofddiagnose?

Vraag

Dag Ralph,

Ik heb verschillende diagnoses gehad waar ik niet zo gelukkig mee ben: Complexe PTSS, schizoaffectieve stoornis, borderline persoonlijkheidsstoornis en reactieve depressie.

Zijn het allemaal verschillende diagnoses naast elkaar of zit er één hoofddiagnose tussen?

Met vriendelijke groet.

Antwoord

Dag L.,

Dit is een bekend probleem van classificatiesystemen als DSM of ICD: het zijn prototypes waar iemand zijn klachtenpatroon meer of minder op lijkt en die ook met elkaar kunnen overlappen. Uiteindelijk gaat het om een persoon die bepaalde klachten heeft.

Naast hoe iets wordt genoemd is voor jou de kernvraag: waar heb je het meeste last van en waar moet de behandeling zich dus op richten? Dat kan een oud trauma zijn, daar zijn behandelingen voor, en dat geldt ook voor persoonlijkheidsproblematiek en stemmingsklachten.

De ‘hoofddiagnose’ is dat probleem dat nu het meest op de voorgrond staat en behandeling behoeft. Stem dat af met je behandelaar: wat heeft de prioriteit, en wat gaan we eraan doen?

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65

Beantwoord door: Ralph Kupka op 8 maart 2023

Gerelateerd

Meer over

Behandeling
Diagnostiek

Lees ook