Main content

Vraag

Goedendag,

Ik slik al een aantal jaar 50 mg quetiapine om in slaap te komen. Wanneer ik een keer oversla om het zonder te proberen krijg ik vreemde klachten. Soort van schokken in mijn buik en spieren die aanspannen, en een hele snelle ademhaling. Deze klachten heb ik niet bij het inslapen maar als ik helemaal wakker in bed lig.

Heeft u enig idee of deze klachten verband houden met de quetiapine?

Antwoord

Beste T.,

De klachten die je beschrijft zijn onttrekkingsverschijnselen die ontstaan doordat je je medicijn een dag niet hebt ingenomen. Ik leg uit hoe dat komt.

De halfwaardetijd van quetiapine is ongeveer 7 uur (kan van persoon tot persoon wel wat verschillen, maar dat maakt voor mijn uitleg niet uit). Dat betekent dat gemiddeld genomen na 7 uur nog maar de helft van de quetiapine die je hebt ingenomen nog in je lichaam zit. Na 14 uur is daarvan nog maar een kwart over en na 21 uur nog maar een achtste.

Als je dan vergeet om een nieuwe dosis in te nemen kan de hoeveelheid quetiapine al snel zo laag worden dat je daar last van gaat krijgen omdat je lichaam aan de quetiapine gewend is geraakt. Dan kunnen er klachten ontstaan zoals de klachten die je beschrijft. Hier komt ook de naam 'onttrekkingsverschijnselen' vandaan. Die naam geeft aan dat deze klachten een gevolg zijn van 'onttrekking' van een medicijn aan je lichaam.

Het goede nieuws dat ik voor je heb is dat die klachten dus een normale reactie zijn op een te lage hoeveelheid quetiapine in je lichaam. En dat ze dus niets te maken hebben met de terugkeer van de klachten waarvoor je ooit je quetiapine bent gaan gebruiken. De klachten die je beschrijft zullen na inname van een nieuwe dagelijkse dosis quetiapine als het goed is weer vrij snel (binnen een paar uur) verdwijnen, omdat je de hoeveelheid quetiapine waaraan je lichaam gewend was geraakt weer hebt aangevuld.

Wat je kunt doen om die onttrekkingsverschijnselen te voorkomen is ervoor te zorgen dat je niet vergeet om je dagelijkse dosis quetiapine in te nemen. Ik weet uit ervaring dat dat lastig is en dat dat soms (bij mij in ieder geval) toch nog wel eens gebeurt.

Als dat bij jou in de toekomst onverhoopt toch nog een keer gebeurt, weet dan dat je je over de klachten die je inmiddels kent, hoe vervelend die ook voor je zijn, niet direct zorgen hoeft te maken. En dat je daar iets aan kunt doen door zo snel mogelijk de dagelijkse dosis die je vergeten was alsnog in te nemen. Dan duurt het misschien nog even voor je klachten weer weg zijn, maar dan kun je hopelijk het laatste deel van je nacht nog zonder klachten slapen.

Ten slotte nog iets wat belangrijk is om te weten. Dat je nu weet waarom je al na het vergeten van één dagelijkse dosis last kunt krijgen van onttrekkingsverschijnselen betekent niet dat het onmogelijk is om met quetiapine te stoppen. Mocht dat ooit aan de orde komen, weet dan dat verantwoord stoppen wel degelijk mogelijk is, maar dat dat alleen zal lukken als de dosis dan heel geleidelijk, in steeds kleinere stapjes wordt verlaagd. En dat je ook dan geen dagelijkse dosis moet vergeten. Je begrijpt nu waarom dat zo is.

Dat het vergeten van een dagelijkse dosis al zo snel problemen kan geven is overigens al lang bekend, ik heb dat eerder in twee artikelen over antidepressiva uitgelegd:

Het is jammer dat patiënten dit vaak nog niet weten en dat hiertegen vaak niet gewaarschuwd wordt.

Ik hoop dat ik je vraag zo duidelijk beantwoord heb en dat deze klachten voor jou snel tot het verleden zullen behoren,

Vriendelijke groet,

Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE: (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Peter Groot op 2 februari 2021
  • Deel deze pagina: