Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dit antwoord is gegeven door een PsychoseNet Expert die niet meer actief in het online Spreekuur van PsychoseNet.

Het gegeven antwoord is nog steeds het lezen waard.

Hulp vragen voor iemand die dat zelf niet wil/inziet

Vraag

Ik zou graag willen weten wat de mogelijkheden zijn voor ons als kinderen van een psychosegevoelige moeder. Zij heeft in het verleden een aantal psychoses gehad en kreeg daarvoor medicatie. Zij neemt dit sinds een aantal jaren niet meer in en daarvoor ook niet regelmatig. Ze had een hekel aan de bijwerkingen en ze ontkent heel erg dat er iets aan de hand is.

Nu maken we ons momenteel zorgen over haar, omdat we een psychose aan zien komen op het moment. Ze heeft bewegingsdrang en beweegt dus (altijd al, maar nu extreem veel) veel met haar benen. Ze is ook heel scherp, terwijl ze dat normaal niet is. We hebben het erover gehad en aangedrongen dat ze de huisarts vraagt om hulp. Maar ze ontkent dat er iets aan de hand is.

Wat kunnen wij als kinderen doen in dit geval?

Antwoord

Jee, wat een lastige situatie. Jullie kennen haar goed, en als ik het goed begrijp vermoeden jullie dat er een psychose aan zit te komen. Maar zij staat niet open om erover te praten.
Wat dan te doen? Je kunt en wilt haar nergens toe dwingen. Wat je wel kunt, en wat jullie ook doen, is jullie zorgen uitspreken. En dat – vanuit jullie perspectief – het belangrijk is dat ze dit serieus neemt. Misschien heeft ze vrienden en andere vertrouwelingen? Hoe kijken zij er tegenaan? Staat zij wel open voor hun indrukken?

Is er met haar wel eens een soort stappenplan gemaakt waarin staat hoe eerste tekenen zich bij haar kunnen uiten? En wat zij en anderen dan kunnen doen? Daar is wellicht inspiratie uit te halen. Zo niet: misschien een idee om daar een start mee te maken, met name voor toekomstige situaties?

Sterkte met de situatie,
Tom


Logo biografie Tom van Wel

Tom van Wel is sinds 2020 als psycholoog verbonden aan BuurtzorgT. Hij werkte ruim 30 jaar bij Altrecht, met name bij Vroege psychose ABC. Hij is betrokken bij Peer-supported Open Dialogue Nederland (POD NL). Voorts werkt hij als docent/trainer via BureauVanWel.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50
Beantwoord door: Psychosenet Expert op 12 juni 2019

Gerelateerd

Meer over

Naasten

Lees ook