Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Ik heb een psychose gehad en nu een kinderwens, waarmee moet ik rekening houden?

Vraag

Beste Jim,

Ik heb een aantal jaren geleden een psychose gehad. Persoonlijke omstandigheden, zoals werkloosheid, verhuizing, relatiebreuk, waren mede oorzaak van de psychose.

Sindsdien is mijn leven bergopwaarts gegaan. Ik heb mijn studie afgerond, huis gekocht met een nieuwe partner en mijn medicijnen bijna helemaal afgebouwd.

Wij staan nu op het punt dat we graag een kindje willen. Maar ik heb veel vragen en twijfels gezien mijn verleden met psychose.

De vragen die door mijn hoofd spoken zijn:

  • Hoe zit het met erfelijkheid?
  • Mijn medicatie, zou ik eventueel beter kunnen afbouwen?
  • Hoe zit het met jeugdzorg? Beetje gek, maar het spookt door mijn hoofd.
  • En eventueel met POP-kliniek? Hoe gaan zij te werk? Is de hulp per persoon verschillend?

Alvast bedankt voor je reactie.

Met vriendelijke groet.

Antwoord

Hey A.,

Wat goed dat je hier komt, altijd verstandig om eerst wat onderzoek te doen! En wat een mooie wending heeft je leven gekregen!

Met betrekking tot je vragen:

1. Hoe zit het met erfelijkheid?

Ieder mens heeft zijn eigen psychische gevoeligheid, geen mens is zonder. Dus een kind zonder psychische gevoeligheid bestaat niet. Gelukkig maar, want psychische gevoeligheid gaat over mentale variatie die we nodig hebben als menselijke soort om te overleven in een complexe wereld.

De situatie is zo dat iedereen psychosegevoelig is tot op zekere hoogte, de een wat meer dan de ander. Je kind zal gemiddeld wat meer psychosegevoelig zijn maar de kans op een psychose is nog steeds laag. De cijfers zijn als volgt: ongeveer 3.5% van de mensen krijgt een keer in zijn leven te maken met psychose. Als je een ouder hebt met psychose is die kans ongeveer 10%. Dus relatief hoger, maar absoluut nog steeds laag. En bovendien is een psychose iets waar je gewoon mee leert leven, je bent er zelf een levend voorbeeld van!

2. Mijn medicatie, zou ik eventueel beter kunnen afbouwen?

Misschien, dat kan ik zo niet overzien, hangt af van een aantal factoren. Vanuit de eventuele zwangerschap is het natuurlijk wel de ideale situatie, maar het is niet sowieso een absolute eis en typisch iets wat je met de POP-kliniek gaat bespreken. Als het nodig is om te blijven gebruiken, wordt er vaak veranderd naar een antipsychoticum dat veilig is om in de zwangerschap te gebruiken.

3. Hoe zit het met jeugdzorg? Beetje gek, maar het spookt door mijn hoofd.

Dat een moeder ooit een psychotische episode heeft gehad is niet iets op basis waarvan jeugdzorg zich met een zwangerschap c.q. geboorte gaat bemoeien, wees gerust! Zo ‘big brother’ werkt het gelukkig niet in Nederland.

4. En eventueel met POP-kliniek? Hoe gaan zij te werk? Is de hulp per persoon verschillend?

Ja, hulp is altijd op maat. Het gaat er gewoon om dat ze samen met je gaan kijken hoe je het traject van zwangerschap en geboorte zo fijn mogelijk kan afleggen en het risico op een recidief kan minimaliseren. Ik zou altijd contact zoeken met een POP-kliniek, en vergeet niet: jij bent degene die beslist over wat wel en wat niet – zij echter kunnen je de feiten geven!

Hope this helps!

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 4 oktober 2021

Gerelateerd

Meer over

kinderwens
Overig
Psychosegevoeligheid

Lees ook