Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Ik hoor stemmen, heb ik dan een psychose?

Vraag

Ik heb een depressie met psychotische kenmerken gehad, de depressie is weggegaan maar de psychotische kenmerken zijn er nog.  Al 4 jaar hoor ik stemmen, mijn functioneren ligt slecht, ik heb weinig motivatie. Omdat ik nog stemmen hoor, noem je dit nog een psychose ? Ik lees overal dat mensen heel verward zijn met een psychose, ik weet dat de stemmen niet echt zijn. Ze hebben mij dus de diagnose schizofrenie gegeven.

Mijn vraag is eigenlijk: zit ik nog in een psychose of niet ? Want ik leef gewoon en ben niet verward. Dankjewel.

Antwoord

Beste D,

De term ‘psychose’ is eigenlijk een vaag begrip waar van alles onder wordt geschaard maar waarvan niemand precies weet (i) wat het is, (ii) wat er onder valt en (iii) hoe het bestudeerd moet worden.

Als je stemmen hoort dan heb je ‘stemmen horen‘ – sommige mensen zullen dat wellicht ‘psychose’ willen noemen, maar het enige wat je dan doet is een ingewikkeld woord verzinnen voor iets waarvan het eigenlijk glashelder is waar het om gaat: namelijk de persoon hoort stemmen.

Met andere woorden: het heeft geen enkele zin om de ervaring van stemmen horen te gaan labelen als ‘psychose’, ‘schizofrenie’ of andere ingewikkelde woorden, omdat het afleidt van de ervaring waar het om gaat: stemmen horen.

Dus: wat je nu ervaart is stemmen horen, niet meer en niet minder.

Als je er last van hebt (sommige mensen hebben geen last van de stemmen die ze horen) zijn er behandelingen die er op gericht zijn om een betere relatie met de stemmen te krijgen, zodat je je leven zonder al te veel interferentie gewoon kunt leven. Soms kan traditionele psychotherapie (CGT) of medicatie ook helpen – maar de behandelaars gaan de ervaring dan vaak wel labelen als ‘psychose’ of ‘schizofrenie’.

Als je meer wil lezen over hoe het zit kun je de Melbourne Declaration of Voice Hearing consulteren: hearingvoicescymru.org/melbourne-hearing-voices-declaration/

Ook kun je kijken bij Stichting Weerklank.

Succes en laat me weten als je meer vragen hebt!

Beantwoord door: Jim van Os op 29 april 2018

Gerelateerd

Meer over

Stemmen horen

Lees ook