Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Ik wil meer persoonlijk contact, verwacht ik te veel van mijn psychiater?

Vraag

Beste Jim,

Ruim 15 jaar ben ik nu in behandeling en ik heb vier opnames gehad.

Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik te veel verwacht van mijn behandelaars. Met name van mijn psychiater. Ik wil graag meer persoonlijk contact maar ik krijg dit niet. De gesprekken gaan vrijwel alleen over de medicatie. Mijn arts vindt dat ik zo min mogelijk zou moeten praten omdat dit verwarrend voor me is. Ik ben iedere keer teleurgesteld omdat ik meer begrip verwacht dan ik krijg. Ik ben ook bang dat er nieuwe hulpverleners komen die ik dan weer helemaal moet leren kennen.

Buiten de GGZ heb ik contact met vrienden en familie. Maar het is voor mijn gevoel niet genoeg.

Moet ik mijn netwerk groter maken en minder afhankelijk zijn van de hulpverleners? Ik kan helaas niet helemaal uit de GGZ omdat ik lithium gebruik.

Vriendelijke groet,

J.

 

Antwoord

Hey J.,

Dank voor het delen!

Ja, best wel een dilemma - en je bent niet de enige.

Is het niet mogelijk om juist meer aansluiting te vinden bij een herstelcoach (via de gemeente) of bij een herstelacademie in de buurt?

Of via Plusminus?

Hier vinden mensen niet zelden veel meer persoonlijke contacten met lotgenoten die niet afhankelijk zijn van organisatieveranderingen zoals je dat bij de GGZ ziet.

Heb je dat weleens geprobeerd?

Hope this helps,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 27 juli 2020

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel

Lees ook