Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Ik wil mijn medicatie afbouwen

Vraag

Heb een artikel gelezen van Tom van wel over afbouwen op deze site. Ikzelf zou dit graag willen zeker gezien ik dit al bijna 20 jaar gebruik en ik bang ben voor gezondheidsklachten. Maar ook omdat ik denk ik ze niet langer nodig heb en zij mij in mijn functioneren beperken qua traagheid. Ik gebruik momenteel sulpiride en die gebruik ik driemaal daags.

Er is mij jaren geleden niks uitgelegd over deze medicatie. Ik had zware trauma’s waar ik nu hulp via slachtofferhulp voor heb gezocht, waar ze mij nooit mee hebben geholpen. Toendertijd werd alles met een pilletje opgelost weet uw misschien wel.

Hoe dan ook, wat mij eigenlijk een beetje tegenhoudt is de vraag van ‘hoe herken ik de signalen’? Dat weet ik zelf niet omdat iedere psychose weer anders was. Kortom ik zit met een hele hoop vragen die ik toen had moeten stellen en waar ik nu mee zit.

Misschien kunt u mij nog wat tips geven? En waar ik rekening mee moet houden?

Antwoord

Dank voor je vraag, goed dat je hiermee bezig bent!

Je moet je eerst goed inlezen op de site – we hebben een animatie over afbouwen, een pagina over afbouwen en je kunt ook naar de website van de vereniging afbouwmedicatie.

Vervolgens moet je een zelfregiecentrum of een herstelcoach / herstelacademie bij jou in de buurt benaderen om een crisiskaart te maken, waarbij je hulp krijgt om jezelf te monitoren en op je hoede te zijn voor terugvalverschijnselen.

Ook zul je leren je eigen weerbaarheid in kaart te brengen cq te versterken om het afbouwen minder risicovol te maken.

Ook belangrijk: laat je begeleiden door een arts. Kan een huisarts zijn, maar schroom niet om ook een psychiater te zoeken die je gaat begeleiden hierin.

Hope this helps!!!

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 40
Beantwoord door: Jim van Os op 26 juni 2019

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen

Lees ook