Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Ik word nerveus en misselijk wakker, wat kan dit zijn?

Vraag

Een jaar lang word ik in de ochtend heel nerveus wakker. Soms ben ik misselijk. De psychiater zegt dat ik geen depressie heb. Wel ben ik emotioneel verwaarloosd. Waar komen deze nare gevoelens vandaan. Wat moet ik wel/niet doen. Ik ben radeloos. Kunt u mij helpen?

Antwoord

Zoals je weet is het via Psychosenet niet mogelijk om een persoonlijk advies over diagnostiek en behandeling te geven. Angst bij het ontwaken, en dus ook bijpassende lichamelijke klachten zoals misselijkheid, kan allerlei achtergronden hebben. Een depressie is er een van. Als je psychiater denkt dat er wat anders achter zit, vraag dan eens aan hem/haar wat zijn/haar idee is over deze klacht, en hoe dat past bij jouw persoonlijke verhaal. Bij een behandeling hoort dat je het met elkaar eens wordt over de aard, achtergrond en behandeling van je klachten. Gewoon vragen. Doen mijn patiënten ook, en vind ik leuk. Dat houdt het gesprek op gang.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Ralph Kupka op 29 maart 2020

Gerelateerd

Meer over

overige onderwerpen

Lees ook