Main content

Vraag

Goedendag,

Ik slik al een aantal jaar voor het slapen 7.5 mg mirtazapine.

Nu wil ik hiermee stoppen.

Hoe kan ik dit het beste aanpakken? Mijn huisarts zegt dat ik ineens kan stoppen .

Met vriendelijke groet.

Antwoord

Beste C.,

Ik raad je aan om niet te proberen om in één keer met je mirtazapine te stoppen. Het is mogelijk dat je huisarts gelijk heeft en dat dat voor jou goed zal gaan, maar het is ook mogelijk dat je daardoor te maken krijgt met onttrekkingsverschijnselen waar je veel last van kunt hebben. Iedereen is anders is en niemand kan dit voor jou voorspellen.

Om mogelijke klachten door onttrekking te voorkomen kun je veel beter je mirtazapine geleidelijk gaan afbouwen. Dat kan heel goed met behulp van een taperingstrip waarmee je in 28 dagen geleidelijk en volgens een verantwoord schema kunt gaan afbouwen. Als het een beetje meezit dan ben je dan na 28 dagen netjes en hopelijk zonder problemen helemaal met je mirtazapine gestopt. Als jij een van de mensen bent die gevoelig is voor het krijgen van onttrekkingsverschijnselen dan merk je dat tijdens het afbouwen en dan heb je de gelegenheid om het afbouwschema, in overleg met je behandelaar, aan te passen door langzamer te gaan afbouwen. Dan duurt het afbouwen voor jou wat langer, maar dan voorkom je mogelijke problemen.

Informatie over deze afbouwmedicatie (taperingstrips, stabilisatiestrips) vind je hieronder. Je vindt daar ook een link naar een aantal tips voor afbouw van medicatie. Daarin wordt uitgelegd hoe je er zelf voor kunt zorgen hoe het afbouwen voor jou zo goed mogelijk zal gaan.

Laat dit antwoord aan je behandelaar lezen, dan hoop ik voor jou dat dat zal helpen om veilig en zonder problemen met je mirtazapine te kunnen stoppen.

Met vriendelijke groet,

Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie null
Beantwoord door: Peter Groot op 22 februari 2022
  • Deel deze pagina: