Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dr. Peter C. Groot is onderzoeker en ervaringsdeskundige bij User Research Center NL, UMC Utrecht. Hij is deskundige medicatie afbouw en taperingstrips. Taperingstrips (ook wel: afbouwmedicatie) maken veilige afbouw praktisch mogelijk van medicijnen die bij te snel stoppen problemen kunnen veroorzaken.

Kan ik het innamemoment van sertraline veranderen?

Vraag

Beste Peter,

Ik slik 75 mg sertraline per dag in de avond en heb veel last van slapeloosheid en nachtmerries.

Kan ik het innamemoment omzetten naar de ochtend? Hoe pak ik dat het beste aan?

Hartelijke groet,

M.

Antwoord

Beste M.,

In de bijsluiter vind ik geen opmerking over het moment waarop je je sertraline zou moeten innemen. Ik kan zelf ook geen reden bedenken waarom je dat niet op een zelf te bepalen moment zou mogen doen, namelijk dat moment waarop het volgens jou voor jou het beste werkt.

De manier om daarachter te komen is door je sertraline vanaf nu ’s ochtends te gaan innemen en dan te kijken of je daardoor minder last krijgt van slapeloosheid en nachtmerries. Als dat zo is, dan weet je dat het voor jou beter werkt om je medicatie ’s morgens in te nemen en dat kun je dat voortaan blijven doen.

Als je geen verandering merkt adviseer ik je om met je behandelaar te overleggen of sertraline voor jou (nog) wel goed werkt. Als jullie dan tot de conclusie komen dat dat misschien niet zo is, dan kunnen jullie bespreken wat dan het beste kan worden gedaan.

Eén van die dingen zou dan misschien kunnen zijn om te kijken wat er met je slapeloosheid en je nachtmerries gaat gebeuren als je de dosis van je sertraline geleidelijk gaat verlagen. Of daardoor dan die dromen en die slaapproblemen misschien minder beginnen te worden. En als dat zo is of je dan misschien wel helemaal met je sertraline kunt stoppen, want het lijkt me niet zinvol en niet wenselijk om een antidepressivum te blijven gebruiken dat voor jou niet (meer) werkt.

Hoe je de dosis geleidelijk kunt verminderen, al dan niet met behulp van afbouwmedicatie, kun je nalezen in een aantal tips voor verantwoord afbouwen van medicatie.

Ik hoop dat je hiermee verder komt en dat je snel iets aan je slaapproblemen zult kunnen doen.

Met vriendelijke groet,

Peter

Heb je ook een vraag voor een eSpreekuur expert? Stel je vraag -gratis en anoniem- via deze link.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Peter Groot op 27 juni 2022

Gerelateerd

Meer over

antidepressiva
Medicatie
sertraline

Lees ook