Main content

Vraag

Beste Jim,

Sporadisch word ik geplaagd door wat ik noem psychotische gedachten. Het zijn gedachten met achterdocht die ver buiten de realiteit staan. Ik besef dat deze gedachten niet reëel  zijn, maar ze gaan vaak gepaard met veel angst omdat ik denk opnieuw psychotisch te worden.

Wat ik me afvraag is of deze gedachten ook intrusies kunnen zijn? Mijn behandelend arts liet dat laatst vallen, met als redenering dat ik besef heb.

Kan het echter ook zo zijn dat je bij psychotische gedachten ook besef hebt?

Vriendelijk bedankt.

Antwoord

Beste L.,

Het klinkt meer als dwang/angst dan psychose - want bij psychose vraag je je niet af of het psychose is: je weet dan gewoon zeker dat wat je denkt waar is!

Greetz Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.). Eind december 2021 verscheen zijn nieuwste boek 'We zijn God niet', dat hij samen schreef met Myrrhe van Spronsen.

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie null
Beantwoord door: Jim van Os op 20 april 2022
  • Deel deze pagina: