Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dit antwoord is gegeven door een PsychoseNet Expert die niet meer actief in het online Spreekuur van PsychoseNet.

Het gegeven antwoord is nog steeds het lezen waard.

Ik heb last van dwangmatige gedachten en controledwang, heeft u tips?

Vraag

Goedendag,

Ik hoop dat ik bij u juist zit voor mijn vraag. Allereerst wil ik laten weten dat ik al bij een psycholoog loop.

Ik heb last van herinneringen van dingen die ik gezegd of gedaan heb een paar jaar terug, waarvan mij al gezegd is dat dit niet het einde van de wereld is maar waar ik mij heel slecht en schuldig over voel.

Nadat ik het hier met mijn man over heb gehad, herinner ik mij steeds dingen waarvan ik weet dat 50% waar is en 50% weet ik niet zeker. Ik probeer alles tot in detail te herinneren en te zeggen. Meestal heb ik dan ook een paniekaanval en wordt realistisch denken heel lastig.

Ook heb ik nu de controle niet meer over mijn eigen gedachten. Ik zeg continu de ergste dingen in mijn hoofd die ik dan zogezegd zou hopen over mensen die mij heel dierbaar zijn, maar eigenlijk zijn deze dingen gewoon dingen waarvoor ik bang ben en die ik helemaal niet wil.

Wat zou dit kunnen zijn en wat kan mij helpen om een paniekaanval te voorkomen?

 

Antwoord

Hallo B.,

Je hebt allerlei gedachten waar je je zorgen over maakt, met name omdat je niet wilt dat die gedachten ook werkelijkheid worden. En je vraagt je af hoe je die gedachten krijgt en wat eraan te doen is.

Welnu, we denken allemaal de hele dag door allemaal dingen. De meeste zijn niet van belang, of onzinnig, of raar, of agressief/seksueel/dromerig/anders.

Sommige mensen zijn gevoelig voor wat ze denken (ze merken die gedachten eerder op dan anderen), en anderen merken ze wel op maar leggen die gedachten makkelijk naast zich neer.

Net zoals er continu gedachten door je hoofd gaan, stroomt het bloed door je aderen. Anders leef je niet. En over dat stromende bloed maak je je toch ook geen zorgen? Probeer die akelige gedachten dan ook te negeren. Wat je denkt zegt niets over wat je doet. Denken is dus niet gevaarlijk of beledigend of brengt anderen geen nadeel.

Als jij je aandacht steeds richt op vervelende gedachten, zullen die gedachten jou eerder opvallen waardoor je er nog meer last van krijgt. Alles dat aandacht krijgt, groeit, zegt men weleens. En zo worden ze steeds belangrijker in je leven. Dat wil je niet.

Kijk of je een zekere nonchalance voor die gedachten kunt opbrengen (“ach, het is maar een gekke gedachte, grappig”), en vervolgens je gedachten op een ander (leuk) onderwerp richten.

Gedachten die opkomen kun je niet voorkomen, wel kun je proberen je er niet door mee te laten slepen en aan iets anders te denken.

Beantwoord ik hiermee je vraag?

Groeten,

Tom

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Psychosenet Expert op 21 juli 2020

Gerelateerd

Meer over

Angst en Dwang
controledwang
dwanggedachten

Lees ook