Main content

Vraag

Ik heb sinds november vorig jaar veel seksueel getinte gedachten . Dat had ik voornamelijk bij vrienden of passanten . Echter nu richt het zich ook in huis en dan op mijn dochter. Ik begrijp daar niets van en wil dit ook niet. Het houdt mij de hele dag bezig.

Ik was een gefrustreerde puber, of dat er mee te maken kan hebben?

Ik ben onder behandeling bij een psycholoog en gebruik Sertaline en Zoplicon.

Antwoord

Hallo,

Als ik u goed begrijp heeft u sinds enige tijd gedachten over seks met uw dochter. Dat verbaast u en dat doet u pijn.
U geeft niet veel informatie, maar wel heel goed dat u dit deelt hier.

Mijn eerste reactie is dat gedachten opkomen en weer weggaan en dat dit moeilijk is te beïnvloeden. Over gedachten hoeft u zich niet schuldig te voelen. We denken van alles en veel van die gedachten die we allemaal hebben zijn raar, seksueel, agressief of anderszins ongepast. Het goede nieuws is: denken staat vrij!

Gedachten zijn echt anders dan deze ook uit te voeren. Dat staat natuurlijk niet vrij; daar hebben we in de samenleving afspraken over gemaakt. Als je iets denkt, wil dat helemaal niet zeggen dat je dat dus ook gaat doen. Het zijn maar gedachten... Gedachten kunnen je niet dwingen om dat ook daadwerkelijk te doen.
Kortom: je mag gerust aan allerlei dingen denken, ook aan seks; je moet dat natuurlijk niet doen!
Ik snap dat dit een gevoelig onderwerp is, maar als je je eigen gedachten wat beter zou willen begrijpen, kun je overwegen om dit met jouw psycholoog te bespreken.

Beantwoord ik zo je vraag?


Logo biografie Tom van Wel

Tom van Wel is sinds 2020 als psycholoog verbonden aan BuurtzorgT. Hij werkte ruim 30 jaar bij Altrecht, met name bij Vroege psychose ABC. Hij is betrokken bij Peer-supported Open Dialogue Nederland (POD NL). Voorts werkt hij als docent/trainer via BureauVanWel.

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie null
Beantwoord door: Tom van Wel op 6 april 2020
  • Deel deze pagina: