Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Is alcohol een trigger voor manie en psychose?

Vraag

Mijn vraag gaat over alcohol en psychose: Ik was in de veronderstelling en heb dit ook van een hoogleraar psychiater dat alcohol geen trigger was voor een manie of psychose, maar nu lees ik op psychosenet en Ypsilon dat dit wel het geval is.

Kunt u het mij vertellen?

Antwoord

Alcohol is niet een specifieke trigger van manie of psychose, dus alleen alcoholgebruik is niet genoeg om een manie of psychose te krijgen.

Maar als je al gevoelig bent voor manie (omdat je een bipolaire stemmingsstoornis hebt) of psychose (omdat je eerder al psychotisch bent geweest), dan is alcohol- of drugsgebruik een van de factoren die kunnen bijdragen aan het optreden van nieuwe klachten, omdat het je emotionele stabiliteit vermindert.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 39
Beantwoord door: Ralph Kupka op 28 augustus 2019

Gerelateerd

Meer over

alcohol
Drugs en alcohol

Lees ook