Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is er een prognose na 40 jaar psychosegevoeligheid?

Vraag

Mijn zus is inmiddels 55 jaar en heeft al sinds haar 17e psychoses en depressies gehad. Ze is cognitief ook achteruit gegaan. Ze is de laatste maanden erg kwetsend naar haar omgeving en wil geen contact meer. Dit gedrag heeft ze nooit eerder gehad.

De verpleegkundige heeft het over “borderline”, terwijl daar nooit eerder sprake van is geweest.
Ik zou graag willen weten hoe de prognose is van psychose gevoeligheid als je dit al zoveel jaren hebt.

Soms denk ik dat ze door de hoeveelheid medicatie steeds meer als persoon verandert.

Antwoord

De prognose na lange tijd varieert, maar gemiddeld zie je vaak dat de psychosegevoeligheid minder actief wordt en mensen “stabiel” blijven op een bepaald niveau van cognitief functioneren.

Als er sprake is van een gedragsverandering betekent dat meestal dat de psychose weer actief is geworden (bijvoorbeeld dat ze zich bedreigd voelt in haar psychotische beleving) en niet dat ze opeens “borderline” is geworden.

Dus belangrijk dat de verpleegkundige probeert te begrijpen wat er aan de hand is – een label als “borderline” helpt niet te begrijpen wat er aan de hand is.

De medicatie kan iemands emoties dempen, zodat er een algehele vervlakking en terugtrekking ontstaat….

 

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 27 mei 2020

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook