Main content

Vraag

Hallo,

Zelf heb ik al jaren dat ik ( korte) periodes heb van énorme hyperactiviteit, versneld denken en vaak het gevoel te hebben de hele wereld aan te kunnen.

Nou dachten de hulpverleners eerst dat dit te maken had met adhd. Dit is uiteindelijk weer weggeveegd. Ook heb ik al jaren last van depressiviteit. Ik vraag mij nu toch wel hoe je toch kan merken of er in plaats van borderline toch een bipolaire stoornis is.

Of juist dat je én bipolaire én borderline stoornis hebt en hoe zoiets er dan eigenlijk uit ziet?

Antwoord

Beste Fleur, stemmingswisselingen komen voor bij bipolaire stemmingsstoornissen en bij borderline persoonlijkheidsstoornissen.

Bij borderline zijn dat meestal kortdurende stemmingsveranderingen (uren tot dagen), en dan vooral somberheid, boosheid of angst. Ook is dat vaak een reactie op een gebeurtenis of een probleem met iemand anders.

Bij bipolair zijn die stemmingsveranderingen meestal wat langduriger (weken tot maanden), hoewel ook daar snelle wisselingen voorkomen.

Zeker als je zoals jij nog jong bent (18), kan het wel eens moeilijk zijn om het verschil te maken. Toch zijn er bij de borderline persoonlijkheidsstoornis ook nog andere verschijnselen die bijdragen aan deze diagnose.

Je moet dus niet alleen kijken naar de wisselende stemmingen. En om het nog ingewikkelder te maken: borderline en bipolair kunnen ook samen voorkomen bij dezelfde persoon. Het is vaak een hele puzzel, en het vergt gedegen onderzoek door een psychiater of psycholoog.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 28 mei 2018
  • Deel deze pagina: