Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Ben ik bipolair of heb ik Borderline?

Vraag

Ik wil me graag laten testen of ik manisch depresief ben of borderline.

Ben al vanaf mijn 17de af en aan bij hulpverleners maar nooit echt getest, terwijl ik denk dat dat me juist kan helpen. Word gek van deze situatie. Ik ben nu 50 jaar. Wat kan ik doen?

Antwoord

Beste x,

Het onderscheid tussen een bipolaire stemmingsstoornis en een borderline persoonlijkheidsstoornis is inderdaad soms lastig. Dat vergt een gedegen diagnostisch onderzoek door een psychiater of een psycholoog. Belangrijk daarbij is dat ook de indrukken van iemand die je al langere tijd goed kent wordt meegenomen.

Het gaat dus vooral om een gesprek, aangevuld met enkele testen met vragenlijsten. Voor een dergelijk psychiatrisch onderzoek kun je je door de huisarts laten verwijzen.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 15 juli 2018

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Borderline

Lees ook