Main content

Vraag

Ik wil me graag laten testen of ik manisch depresief ben of borderline.

Ben al vanaf mijn 17de af en aan bij hulpverleners maar nooit echt getest, terwijl ik denk dat dat me juist kan helpen. Word gek van deze situatie. Ik ben nu 50 jaar. Wat kan ik doen?

Antwoord

Beste x,

Het onderscheid tussen een bipolaire stemmingsstoornis en een borderline persoonlijkheidsstoornis is inderdaad soms lastig. Dat vergt een gedegen diagnostisch onderzoek door een psychiater of een psycholoog. Belangrijk daarbij is dat ook de indrukken van iemand die je al langere tijd goed kent wordt meegenomen.

Het gaat dus vooral om een gesprek, aangevuld met enkele testen met vragenlijsten. Voor een dergelijk psychiatrisch onderzoek kun je je door de huisarts laten verwijzen.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 15 juli 2018
Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Heb je zelf een vraag?

Er zijn diverse experts beschikbaar in het eSpreekuur, van ervaringsdeskundigen tot psychiaters, die je vraag graag beantwoorden.

Meer weten?

  • Via deze link vind je een overzicht van alle antwoorden in de PsychoseNet kennisbank.
  • Via deze link vind je een overzicht van Ralph Kupka zijn antwoorden.

Meer lezen over bipolariteit?

  • Deel deze pagina: