Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is er een verhoogde kans op suikerziekte bij gebruik Aripiprazol?

Vraag

Ik slik al jaren Aripiprazol en daarvoor langere tijd Olanzapine. Voor zover ik weet heb ik nooit verhoogde suikers gehad of cholesterol in het bloed, Dit word nu ook jaarlijks gecontroleerd. Mijn nierfunctie en schildklier worden 4 keer per jaar gecheckt. Ik schrok erg toen ik las in de bijsluiter van Aripiprazol dat een vaak voorkomende bijwerking kan zijn diabetes mellitus. Bij de laatste keer bloed prikken waren die waardes gewoon goed. Ik leef best gezond en beweeg ook redelijk veel. Maar ik kom niet van de medicatie af, dit heb ik echt blijvend nodig. Is het nodig om bang te zijn om ook nog suikerziekte te krijgen met een onderhousdosis Aripiprazol naast Priadel? Heb je hier meer kans op als bij Olanzapine?

Antwoord

In ieder geval is de kans op suikerziekte bij olanzapine niet lager dan bij aripiprazol - eerder andersom. Dus wat dat betreft zit je goed nu, mits het regelmatig wordt gecontroleerd.

En je kunt het risico verminderen door goed te eten, voldoende te bewegen en niet aan te komen (kan moeilijk zijn, maar wel belangrijk).

Dus er is bij medicatiegebruik een verhoogd risico, maar dat kun je minimaliseren door regelmatige controles, aandacht voor lifestyle en zo laag mogelijke dosis!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35
Beantwoord door: Jim van Os op 23 maart 2020

Gerelateerd

Meer over

Overig

Lees ook