Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Is het mogelijk te stoppen met medicatie na lange tijd stabiel te zijn?

Vraag

Ik heb een bipolaire stoornis en ben nu ruim 2 jaar stabiel, ik heb in die tijd geen terugvallen meer gehad. Graag zou ik stoppen met medicatie (depakine). Is dit überhaupt mogenlijk?

Antwoord

Bijna iedereen die langere tijd geen last meer heeft gehad van zijn stemmingsstoornis stelt zich deze vraag: kan het weer zonder medicatie? Maar…ik kan het jou niet zeggen, want het antwoord op deze heel begrijpelijke vraag verschilt sterk per persoon. Soms gaat het lange tijd goed na het geleidelijk (!) afbouwen van medicatie (nooit abrupt stoppen!), maar soms komen er al snel tekenen van terugval. Hangt ook af van hoe vaak iemand al een episode heeft gehad: hoe vaker dat is voorgekomen, hoe voorzichtiger je wordt met afbouwen van onderhoudsmedicatie. Bespreek het met je behandelaar om deze afwegingen te maken. Ik doe dat op mijn polikliniek vrijwel wekelijks. Bovendien: stoppen met medicatie betekent niet stoppen met de behandeling.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 42
Beantwoord door: Ralph Kupka op 27 maart 2020

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Medicatie

Lees ook