Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is het verstandig om het lithium helemaal af te bouwen?

Vraag

Dag Jim,

Ik gebruik nu 20 jaar 1000 mg lithium per dag en gelukkig heb ik daar ook al zo’n lange tijd een prima resultaat bij, na een moeilijke periode van een depressie destijds. Ik ben toentertijd behandeld door een psychiater die al enkele jaren geen praktijk meer heeft.

En nu mijn vraag: kan ik zonder angst te hebben voor ooit nog een terugval van dit medicijn af?
Ook heb ik jaarlijks mijn bloedspiegel laten controleren wat nodig is bij gebruik van lithium.

Graag verneem ik van u wat uw mening is in mijn geval.

Met vriendelijke groet,

M.

Antwoord

Beste M.,

Je kunt zeker proberen af te bouwen maar dat is niet risicoloos. Je kunt uit balans raken door het proces van afbouw (je brein is ‘gewend’ geraakt aan de lithium).

Het risico hang af van: is je stemmingsgevoeligheid nog actief onder de lithium? Merk je mini-episoden van depressie of manie bij stress of als je een paar dagen de lithium bent vergeten? Of ben je gewoon al jaren stabiel en stressbestendig?

Hoe is de situatie nu? Leef je redelijk stressvrij? Staan er belangrijke veranderingen op stapel?

Waar kom je vandaan? Was er jarenlang sprake van heftige episoden van manie en depressie met veel schade en ellende of was je eenmalig depressief en is toen de psychiater met lithium begonnen?

Hoe is het met je lichaam en de lithium? Met name de schildklier en de nieren moeten gecontroleerd worden. Voor de nieren moet de nierfunctie bepaald worden, met verzameling van 24-uurs urine. Wanneer is dit voor het laatst gedaan? Dit is ook een belangrijke factor in kijken of je af moet bouwen.

Afhankelijk van deze factoren is het risico dat je loopt bij afbouw groter of kleiner.

In ieder geval is het zaak om, als je afbouwt, onze regels in acht te nemen.

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Jim van Os op 21 juli 2020

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Lithium
Medicatie

Lees ook