Main content

Vraag

Beste Ralph,

Ik ben een vrouw van 40. Tien jaar geleden een postnatale despressie gehad daar na regelmatig depressieve episodes kwamen terug met sertraline kwam het altijd goed. Tot anderhalf jaar geleden, waar verschillende antidepressiva niet hielpen. Mijn klachten zijn angst en depressie.

Ik heb escitalopram, mirtazapine en notrilen gebruikt. Op moment gebruik ik quetiapine. En mijn huisarts denkt aan bipolaire stoornis, ik ben nog nooit manisch geweest. Ik heb wel stemmingswisselingen. Hier door wil hij lithium voorschrijven.

Mijn vraag is helpt het tegen depressie en angst? En wat zou u mij adviseren?

Antwoord

Beste A,

Het is altijd wat riskant om een behandeladvies te geven als je de persoon in kwestie niet zelf hebt onderzocht. Ik kan dus niet beoordelen of er in jouw geval van een bipolaire stoornis gesproken kan worden, m.a.w. of de wisselende stemmingen ook in het hypomanische gebied komen. Los daarvan kan lithium zeker bij terugkerende depressies helpen.

Toch vergt het verder onderzoek of dit ook bij jouw een goede kans van slagen heeft, en waarom die andere middelen niet goed hebben gewerkt. Een middel dat tegenwoordig ook vaak wordt gebruikt bij terugkerende depressies met wat hypomanische kenmerken is lamotrigine. Ik vind overigens dat een huisarts niet een behandeling met lithium moet beginnen, zeker als er zoals in jouw geval sprake is van de onwerkzaamheid van meerdere middelen. Dat is toch echt werk voor een medisch specialist, m.n. een psychiater die goed thuis is in de behandeling van stemmingsstoornissen.

Met vriendelijke groet, Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over de bipolaire stoornis / bipolariteit:

Beantwoord door: Ralph Kupka op 15 juli 2017
  • Deel deze pagina: