Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is medicatie schadelijk op de lange termijn?

Vraag

Ik heb het idee dat afbouwen binnen twee jaar wel moet lukken. Denk je dat twee jaar medicatie slikken vanaf nu de risico’s als vroege dood of diabetes verkleint?

Ik voel mij soms raar in mijn hoofd van de medicatie. Iedereen blijft maar toejuichen. Maar niemand begrijpt de “diplomaloze artiestensfeer” waarbinnen mogelijkheden  zijn om “gezonder te leven”.

Mijn vraag is dus: Moet ik de komende 45 jaar medicatie slikken? Omdat ik nu al vier psychoses heb gehad. Aan de andere kant heb ik van mijn laatste psychose het meeste geleerd en geniet ik van de sederende werking van prikkels… Zou het mogelijk zijn om een medicijn te nemen die ook prikkels denken?

Met mijn verhaal zijn antipsychotica gewoon nodig, maar hoe werken deze stoffen?

Ik ben liever psychisch ziek dan lichamelijk!

Antwoord

Je legt zo ongeveer alles op tafel en het dilemma is huizenhoog. Ik kan geen doorslaggevend advies geven, natuurlijk.

Heel veel hangt af van hoeveel baat je hebt bij de medicatie. Is dat veel, dan weegt dat wellicht op tegen het gezondheidsrisico. Is dat eigenlijk niet veel, dan maakt het minder uit.

Maar waar zijn jij en je psychiater op uit gekomen? Wat zegt de psychiater als je vraagt: hoe goed werkt de medicatie in uw ogen op een schaal van 1 tot 10 en wat zijn de consequenties daarvan?

Groet!

Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 21
Beantwoord door: Jim van Os op 8 april 2019

Gerelateerd

Meer over

Medicatie

Lees ook