Main content

Vraag

Hallo,

Mijn vader is 77 jaar en heeft al een tijd mirtazapine voorgeschreven gekregen van de huisarts tegen het zorgen maken over ouder worden en waar hij dan naar toe moet gaan. Hij maakt zich druk over allerlei andere zaken (malen).

Die mirtazapine 7,5 mg neemt hij dan voor het slapen, maar nu wordt hij regelmatig wakker in de nacht voor naar toilet gaan. Maar in de ochtend wordt hij al vroeg wakker en begint dan over negatieve zaken te malen. Overdag is hij moe (doet nog wel boodschappen) en valt dan zo nu en dan in slaap, en negatieve denkpatroon.

Is mirtazapine wel het goede medicijn? De huisarts schrijft gewoon voor telefonisch. (Hij hoeft niet op ‘controle’ te komen).

Antwoord

Beste anoniem,

De vraag is of de huisarts de mirtazapine in een dosis voorschrijft die je vader moet helpen met slapen, of dat hij verwacht dat het in de huidige dosis ook werkt als antidepressivum?

In een dosis van 7.5 mg wordt het vaak gebruikt als slaapmiddel, in een dosis van 15-45 mg als antidepressivum (oudere mensen krijgen wel lage dosis in het algemeen).

Je vader is mogelijk depressief, blijkt uit je beschrijving, dus wat de huisarts precies hoopt te bereiken met welke dosis is belangrijk om na te gaan.

Komt de huisarts er niet uit dan kan verwijzing naar een ouderenpsychiater een optie zijn....

Groet Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Lees verder over antidepressiva:

Beantwoord door: Jim van Os op 22 januari 2018
  • Deel deze pagina: