Main content

Vraag

Hallo,

Mijn vader is 77 jaar en heeft al een tijd mirtzapine voorgeschreven gekregen van de huisarts tegen het zorgen maken over ouder worden en waar hij dan naar toe moet gaan. Hij maakt zich druk over allerlei andere zaken (malen).

Die mirtazepine 7,5 mg neemt hij dan voor het slapen, maar nu wordt hij regelmatig wakker in de nacht voor naar toilet gaan. Maar in de ochtend wordt hij al vroeg wakker en begint dan over negatieve zaken te malen. Overdag is hij moe (doet nog wel boodschappen) en valt dan zo nu en dan in slaap, en negatieve denkpatroon.

Is mirtzapine wel het goede medicijn? De huisarts schrijft gewoon voor telefonisch. (Hij hoeft niet op ‘controle’ te komen).

Antwoord

Beste anoniem,

De vraag is of de huisarts de mirtazapine in een dosis voorschrijft die je vader moet helpen met slapen, of dat hij verwacht dat het in de huidige dosis ook werkt als antidepressivum?

In een dosis van 7.5mg wordt het vaak gebruikt als slaapmiddel, in een dosis van 15-45 mg als antidepressivum (oudere mensen krijgen wel lage dosis in het algemeen).

Je vader is mogelijk depressief, blijkt uit je beschrijving, dus wat de huisarts precies hoopt te bereiken met welke dosis is belangrijk om na te gaan.

Komt de huisarts er niet uit dan kan verwijzing naar een ouderenpsychiater een optie zijn....

Groet Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 22 januari 2018
  • Deel deze pagina: