Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Clara Koek is psycholoog en psychotherapeut, werkzaam bij GGZ-NHN, en tevens ervaringsdeskundig op het gebied van psychosegevoeligheid. Ze schrijft regelmatig blogs voor PsychoseNet.

Is je verbonden voelen met anderen aan te leren?

Vraag

Kun je leren om je verbonden te voelen?

Antwoord

Beste I.,

Dat is een interessante vraag, en gaat over een belangrijke behoefte van de meeste mensen. En als deze vervuld is, een grote rol speelt bij zowel mentale als fysieke gezondheid en kwaliteit van leven.

Uit onderzoek weten we dat eenzaamheid, je niet of onvoldoende verbonden voelen, kan leiden tot psychische en fysieke problemen. In de tijd van de coronamaatregelen bleken veel studenten die veel minder sociale contacten hadden dan normaal, depressieve klachten te ontwikkelen. En omgekeerd kunnen mentale en fysieke problemen lijden tot eenzaamheid, bijvoorbeeld door (zelf)stigma of omdat iemand door een fysieke beperking nauwelijks meer buiten de deur komt.

Ja, ik denk dat je je verbonden voelen deels kan leren. Als je ervaart dat dit onvoldoende lukt is het belangrijk te begrijpen wat er aan de hand is. Je zou dit met een vertrouwd persoon in je omgeving of met een hulpverlener kunnen uitpluizen. Het kan zijn dat je ervaringen hebt meegemaakt waardoor je mensen bent gaan wantrouwen, of waardoor je een negatief zelfbeeld hebt ontwikkeld. Het kan zijn dat je al langere tijd contacten uit de weg gaat en je sociale vaardigheden een beetje roestig zijn geworden. Maar het kan ook dat je zonder dat je daar zelf altijd van bewust bent, mensen emotioneel op afstand houdt waardoor het gevoel van verbondenheid niet ontstaat. Je gaat wel met mensen om, maar vindt het lastig om te voelen en/of dingen te delen. En merkt dat contacten doodbloeden.

Afhankelijk van wat er aan de hand is kunnen er therapieën worden geboden waarin je bijvoorbeeld nare gebeurtenissen kunt verwerken, aan een positiever zelfbeeld kan werken of kan oefenen met situaties te creëren waarbij je de kans op verbinding voelen vergroot. Lichaamsgerichte behandeling zoals PMT (psychomotorische therapie) kan je inzicht vergroten in wat je in allerlei situaties voelt, en wat je lichaam je probeert te vertellen. PMT-therapeuten kunnen je vervolgens helpen om daar betekenis aan te geven.

Overigens is verbinding voelen een ervaring die mensen ook kunnen beleven met dieren, met de natuur, met muziek en kunst of met een vorm van spiritualiteit.

Dank voor je vraag en ik hoop dat je hier wat verder mee komt.

Met vriendelijke groet,

Clara Koek

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Clara Koek op 18 juli 2023

Gerelateerd

Meer over

overige onderwerpen

Lees ook