Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Clara Koek is psycholoog en psychotherapeut, werkzaam bij GGZ-NHN, en tevens ervaringsdeskundig op het gebied van psychosegevoeligheid. Ze schrijft regelmatig blogs voor PsychoseNet.

Kun je jezelf tijdens een psychose helpen?

Vraag

Is het mogelijk dat je tijdens je psychose zo erg twijfelt aan hetgeen wat je ziet, dat je uit angst aan je familielid bevestiging vraagt of zij hetzelfde ziet? Of ben je dan zo ‘weg’ dat dit niet mogelijk is?

Antwoord

Beste I.,

Een psychose voltrekt zich bij iedereen anders. Ook het ontstaan en uitdoven van psychotische klachten gaat bij de een snel en bij de ander heel geleidelijk.

Op het moment dat mensen in staat zijn om aan hun waarnemingen te twijfelen zijn ze dus niet helemaal overgeleverd aan psychose, maar kunnen psychotische verschijnselen als hallucinaties veel angst en onzekerheid oproepen. Checken bij naasten is dan eigenlijk een adequate manier van realiteitstoetsing. En kan een signaal zijn voor iemand om aan de bel te trekken voor hulp of als iemand al in behandeling is om met betrokken behandelaren in overleg te gaan wat dan kan helpen.

Er zijn ook mensen die langdurig psychotische verschijnselen hebben maar in de loop van de tijd wel hebben geleerd daarmee om te gaan. Bijvoorbeeld mensen die stemmen blijven horen maar in staat zijn zich daar niet veel van aan te trekken.

Dus ja, je kan tijdens een episode van psychotische klachten twijfelen aan je waarnemingen, maar de psychose kan ook zo overweldigend zijn of worden dat je niet meer twijfelt en als het ware samenvalt met je belevingen. Je bent dan niet ‘weg’ in de zin van buiten bewustzijn, maar wel ‘weg’ van de gedeelde realiteit en vermogen te kunnen reflecteren op wat er aan de hand is.

Ik hoop dat ik hiermee je vraag heb beantwoord.

Met vriendelijke groet,

Clara Koek

Beantwoord door: Clara Koek op 26 april 2024

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook