Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Psychose en het transformeren van angst

Scottie heeft de diagnose schizofrenie. Ze vertelt wat haar geholpen heeft om los komen van de GGZ: Psychose en het transformeren van angst.

Mijn naam is Scottie, ik ben 43 jaar en van mijn 18e tot mijn 36e heb ik de diagnose schizofrenie gekregen. Inmiddels ben ik goed hersteld en leef ik een fijn leven, vrij van de GGZ. In deze blog over Psychose en het transformeren van angst zal ik zo kort en bondig mogelijk proberen te vertellen hoe ik dat gedaan heb, en wat mij geholpen heeft.

Ik wil vertellen hoe vreselijk eenzaam mijn zieke jaren zijn geweest

Hoe ik door het leven ging als een verloren einzelgänger. Ik voelde mij vaak onbegrepen. Ik was, en ben, kunstenares. En daarin vond ik een soort uitlaatklep. Maar het belangrijkste was dat mijn leven werd getekend door angst. Ik was werkelijk overal bang voor, en dat maakte mijn systeem steeds gevoeliger. Die gevoeligheid zorgde ervoor dat ik niet het leven durfde te leiden wat bij mij paste. Ik begon mij te isoleren.

Er ontstond een vicieuze cirkel omlaag

Tot het moment dat ik eigenlijk mijn deur niet meer uit kwam en van psychose naar depressie leefde. Maar toch, en misschien wel daardoor, voelde ik de drang om mij te ontwikkelen. Het lijden was te ondraaglijk om niet van mijn plek te komen. In die tijd las ik boeken, en schreef me helemaal lam in mijn dagboeken. Ik kwam in aanraking met de meest mooie filosofieën… Tot het moment dat het kwartje begon te vallen, dat heel mijn leven geworteld was in angst.

Ik begon mij af te vragen of ik iets aan mijn angsten kon doen

En wat er zou overblijven van mijn ziekte als ik niet meer bang was? Om een lang verhaal kort te maken, ben ik mezelf gaan trainen. Ik begon mijn diepste angsten bewust te maken… Daarna ontdekte ik waar mijn wanen en verwarring vandaan kwamen: Het was mijn manier om op een symbolische wijze onbewuste angsten te kanaliseren. Ik ontdekte het verschil tussen angst en spanning.

Hierbij ondervond ik de nauwe samenwerking tussen lichaam en geest. Teveel angst in één keer toelaten zorgde voor teveel lichamelijke spanning, en daardoor kon ik weer de verwarring in schieten. Dus het moest heel voorzichtig gebeuren. Met hele kleine stapjes begon ik meer te ontspannen. En ik merkte dat de wereld om mij heen minder bedreigend werd, en mensen vriendelijker. Ik begon het proces leuk te vinden.

Dit ging soms ook gepaard met intens verdriet. Zoveel verloren jaren die achter me lagen. Wat ik allemaal niet gemist had, door een waas van angst in mijn hoofd.

Angst maakt plaats voor verbeeldingskracht en fantasie

Het proces van het bewust maken van mijn angsten is nog steeds gaande…maar ik ben al zo ver gekomen! Ik leef GGZ-vrij, en ben voor een groot deel van mijn medicatie af. Maar bovenal heb ik weer hoop voor de toekomst. Ik heb iets gevonden wat werkt, een krachtig wapen tegen het monster dat angst heet.

Voor mij geldt: gekte is angst. Mijn wanen en verwarring hebben plaats gemaakt voor prachtige dromen, transformaties en verbeelding, wat ik omzet in kunstvormen. Mijn levendige fantasie werkt niet meer tegen mij, maar voor mij, als iets waar ik van kan genieten.

Psychisch lijden transformeren naar een lichamelijke aandoening

Mijn ziekte is niet over. Het is geen schizofrenie meer, maar een lichamelijke aandoening. Soms heeft mijn lijf moeite met het reguleren van energie. Dit is een aangeboren gevoeligheid. Het is een chronisch lichamelijke aandoening waar ik goed voor moet zorgen.

Gek zijn was de Hel, maar lichamelijke zwakte kan ik aan. Het is alsof ik zorg draag voor een kind. Daarin ben ik mijn eigen moeder geworden. Ik zal er alles aan doen om mijzelf op ieder moment te geven wat het nodig heeft.


Scottie schrijft over Psychose en het transformeren van angst. Ze is kunstenares. Sinds 2023 is ze begonnen met het spreken over haar herstel, via beeld een woord. Haar beeldend werk is te zien op deze website.

Fotocredits: Eigen werk van Scottie

Meer lezen over kunst?

Behoefte aan een luisterend oor?

Wil je je verhaal kwijt? Onze PsychoseNet chatprofessionals staan voor je klaar.

Ken je de hoofdstukken van PsychoseNet al?

De professionals van PsychoseNet schreven deze hoofdstukken met betrouwbare, hoopgevende informatie.

 Psychose is de staat waarin iemand de wereld waarneemt door de bril van zijn eigen angstige, spirituele of andere emoties, en daar zó intens in opgaat dat andere mensen het niet meer kunnen volgen. Het is een staat waarin alles om je heen zwanger is van persoonlijke betekenis.
Is de energiehuishouding te laag afgesteld, dan ben je somber en kun je niets (depressie). Als de energiehuishouding te hoog is afgesteld barst je van de energie, dan doe je veel en voelt het alsof je alles kunt (manie of hypomanie).
Contact hebben met mensen en je verhaal vertellen helpt om weerbaarheid tegen depressie op te bouwen, om te stimuleren en om je leven (opnieuw) vorm te geven.
Hoe je de wereld en de mensen om je heen beleeft is anders. Het kan heel moeilijk voor je zijn om andere mensen te vertrouwen en veilige relaties met andere mensen te ontwikkelen. Je bekijkt de wereld door een hele andere bril dan iemand die een veilige jeugd heeft gehad.
Bij de behandeling van een psychose, manie, depressie of trauma wordt soms medicatie voorgeschreven. Het is verstandig om samen met je behandelaar door de tijd te blijven monitoren of afbouwen of verminderen van je medicatie mogelijk is.
Herstellen is lastig. Waar het om gaat is dat de persoon en zijn naasten bijgestaan worden bij een persoonlijk en vaak moeilijk proces van leren om zoveel mogelijk ‘je ding’ te kunnen doen ondanks de kwetsbaarheid.
Welke behandelingen zijn mogelijk als je te maken hebt met psychose, trauma of stemmingsklachten? En welke behandeling past het beste bij jou? Dit kan een behoorlijke zoektocht zijn.
De omgeving kan veel voor iemand betekenen. Naasten hebben net zo hard ondersteuning nodig, bijvoorbeeld van een familievertrouwenspersoon of familie-organisatie.
Psychische klachten en verslaving gaan vaak hand in hand. Kan een verslaving ontstaan door psychische klachten? Kan middelengebruik psychische klachten of klachten verergeren? We vertellen je er meer over in dit hoofdstuk.
Alles over Psychose
Alles over Bipolariteit
Alles over Depressie
Alles over Trauma
Alles over Medicatie
Alles over Hulp en Herstel
Alles over Behandeling en Zorg
Alles over Naasten
Alles over verslaving
previous arrow
next arrow

Reacties

11 reacties op “Psychose en het transformeren van angst”

 1. Mare

  Mooi verhaal, heel herkenbaar, en inspirerend. Het transformeren van angst, dat hoop ik ook te kunnen doen (voor mij zijn dissociatie en herbelevingen uitingen van angst). Ben benieuwd hoe je dat gedaan hebt.

  1. Scottie

   Dankje voor je reactie!
   Ik denk dat het bewust worden van angst, en hoe dat je leven vormt, de belangrijkste stap is hierin… Mij heeft het geholpen om er veel over te schrijven (en nog steeds). De GGZ heeft hier geen deel aan gehad.
   Ik wens je veel sterkte en kracht in je proces!

   Groet Scottie

 2. Rogier

  Wat een ongelooflijk sterk verhaal en wat veel (h)erkenning van mijn eigen. Het is bizar hoeveel energie en gedachten je hebt moeten verzetten om hier te komen. Ik lees tussen de regels door een fantastisch mooi en creatief mens dat er in zn volledigheid helemaal mag wezen en zn missie kan leven. Blijf jezelf omarmen, je onzekerheid en alle angsten. Blijf transformeren. We komen van ver, maar we kunnen nog veel verder komen als we maar blijven realiseren dat we er allang zijn en dat we vanuit deze rust en basis verder mogen leven. Laat je niet meer gek maken, De ‘shit’ heeft ons wat gebracht en wat geleerd. De basis van gezonde zelfliefde en zelfvertrouwen is alles.

  1. Scottie

   Dankje voor je mooie bemoedigende woorden….

   Groet,
   Scottie

 3. Ik herken dingen van mezelf terug in je verhaal.
  Ook ik werk nog aan mijn angst, hooggevoeligheid….
  Dank je Scottie om je verhaal te delen.
  Krisje.

  1. Scottie

   Jij ook bedankt voor je reactie!
   En heel veel succes met je proces…

   Groet,
   Scottie

 4. Mabel

  Doen Scottie . Schrijf.
  Ik ben ook erg angstig in het leven gaan staan . Niet op psychose gebied maar op cptss. De GGZ hulp hielp niet.
  Dus ik ben erg nieuwsgierig.

  Liefs

 5. Ja Scottie, ik ben het helemaal eens met Mabel. Echt een topprestatie! Wat een heerlijkheid, leven met minder angst en voor een groot deel van je medicatie af.

  Het maakt mij ook nieuwsgierig naar meer…

  Alle goeds,
  May-May

  1. Scottie

   Dankjewel May-May!

   Leuk om te lezen dat er nieuwsgierigheid is naar hoe ik hersteld ben… Dat stimuleert mij weer om er meer open over te zijn… Misschien kan dit zinvol zijn voor sommige mensen die worstelen met angst…

   Voor jou ook alle goeds!

   Groet Scottie

 6. Mabel

  Dit is echt n topprestatie.
  Ik zou graag meer lezen over het : hoe deed je dat, hoe ging dat ?

  Alle goeds op dit pad , in ieder geval!

  1. Scottie

   Dankjewel!
   Ik ben bezig om er meer over te schrijven, en ook probeer ik het vorm te geven via mijn beeldend werk… Ben nog een beetje zoekende naar de juiste vorm, maar het doet mij goed om te lezen dat er nieuwsgierigheid naar is!

   Voor jou ook alle goeds op je pad!

   Groet,
   Scottie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *