Main content

Vraag

Ik ben begonnen met het antidepressivum citalopram 20 mg. Door de bijwerkingen slik ik momenteel oxazepam 10 mg in de ochtend.

Over drie weken krijg ik een nieuwe baan waarvoor ik auto moet rijden, en ik weet niet of ik dan de oxazepam al kan missen.

Is er misschien een andere middel waar ik wel mee kan autorijden? Het zou me geruststellen.

Ik hoor het graag.

Met vriendelijke groet.

Antwoord

Beste G.,

Autorijden is met alle rustgevende medicatie van het type benzodiazepine ('pammen') niet toegestaan.

De bijwerkingen die optreden bij het begin van een antidepressivum zijn in de meeste gevallen tijdelijk. Dus zodra je moet gaan autorijden moet de oxazepam gestopt zijn. Overigens mag je met een antidepressivum dat eenmaal is ingesteld wel autorijden.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Ralph Kupka op 21 juni 2022
  • Deel deze pagina: