Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Mag ik autorijden met de diagnose bipolaire stoornis?

Vraag

Langer dan een jaar geleden ben ik gediagnosticeerd met een bipolaire stoornis. Met medicatie ben ik nu al een tijd stabiel.

Kan ik gewoon weer autorijden of moet ik eerst iets regelen met het CBR nu er een diagnose is?

 

Antwoord

Beste J.,

Met een bipolaire stoornis mag je autorijden als je niet in een ernstige depressie, manie of psychose zit. Ook sommige medicijnen, als die net zijn ingesteld, maken je (tijdelijk) minder rijvaardig. Met benzodiazepinen op mag je nooit autorijden.

In juli 2016 is de regelgeving rondom rijgeschiktheid (uit 2000) bij psychotische stoornissen en stemmingsstoornissen versoepeld. Vóór 2016 gold dat mensen met psychotische stoornissen twee jaar na een doorgemaakte psychose niet rijgeschikt waren; deze termijn is versoepeld naar zes maanden. Daarnaast kunnen mensen met een eenmalige psychose weer rijgeschikt zijn voor beroepsmatig verkeer.

Ten aanzien van stemmingsstoornissen werd tot 2016 een termijn van een jaar na volledig herstel gehanteerd, voordat iemand weer rijgeschikt was. Deze wetgeving is versoepeld: iemand is direct na remissie van een stemmingsstoornis weer rijgeschikt.

Wel blijft een specialistisch rapport noodzakelijk indien een patiënt nog psychiatrische behandeling krijgt of persisterende depressieve symptomen heeft.

Een uitgebreide tekst vind je op:

https://www.dejongepsychiater.nl/onderzoek/klinisch/1069-rijgeschiktheid-nederland

en kijk ook eens op:

https://www.cbr.nl/nl/rijbewijs-houden/nl/hoe-kan-ik-rijden-met/een-stemmingsstoornis.htm

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Ralph Kupka op 22 januari 2021

Gerelateerd

Meer over

Bijwerkingen
Bipolariteit, manie, hypomanie
Medicatie

Lees ook