Main content

Vraag

Beste Jim,

Mijn man heeft een jaar geleden de diagnose ADD gekregen. Hij gebruikt nu sinds een half jaar ongeveer concerta. De laatste tijd zijn er heftige dingen gebeurt, emotioneel gezien. Tevens heeft mijn man enkele jaren geleden een zware Burn-out gehad en overleed zijn vader toen hij 18jaar was. Nu las ik dat concerta psychose in de hand kan werken.

Ik noem dit, omdat ik merk dat zijn stemming de laatste weken intens schommelt. Van enorm kwaad naar radeloos, vrolijk en vol vertrouwen naar intens verdrietig of apathisch. Daarnaast heeft hij enorm veel wantrouwen ontwikkeld door dingen die er zijn gebeurt, echter heeft hij soms van het een op het andere moment waangedachten waar hij zelf oprecht in gelooft. Soms begin ik zelf bijna te twijfelen omdat hij zo overtuigd is. Ik wordt er bang van, het moeilijkste is wel dat hij mij van zich afduwt.

Hij zegt vaak dat hij zo vreselijk moe is. Hij slaapt ook erg slecht. Heeft sinds twee weken quetiapine om te kunnen slapen maar hij slaapt nog steeds niet veel langer dan 5 uurtjes. Ik maak me zo vreselijk veel zorgen. Te meer omdat ik zie dat mijn man kapot dreigt te gaan, hij zich niet voor me open stelt en ik zie dat hij hulp nodig heeft. Hij gelooft er zo sterk in.

Zijn psychiater heb ik niet ontmoet. Hij is hier zelf slechts twee keer geweest voor enkel de medicatie. Het duurt allemaal zo vreselijk lang voor hij weer terecht kan voor een afspraak.

Antwoord

Goed dat je schrijft.

Concerta kan inderdaad een psychose in de hand werken, vooral als er een bestaande psychosegevoeligheid is. De combinatie van concerta, quetiapine, slecht slapen, heftige stemmingswisselingen en psychotische verschijnselen maakt dat hij door een psychiater gezien moet worden en wel op korte termijn, zeker als dit een relatief recente VERANDERING is in zijn gedrag.

Als je er niet door komt bij de ggz dient de huisarts eventueel het ggz crisisteam in te schakelen. Er is bovendien speciale aandacht nodig als zijn psychose gaat over jou in de zin van overtuigd zijn dat jij hem ontrouw bent of andere jaloeziewanen, want dat kan een risico zijn voor je veiligheid. Maar hopelijk is dat niet het geval.

In ieder geval genoeg reden om bij de psychiater cq. huisarts aan de bel te trekken, lijkt me.

Groet en veel sterkte, Jim

Beantwoord door: jim van Os op 18 maart 2019
  • Deel deze pagina: