Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Kan de parasiet toxoplasmose manisch depressiviteit veroorzaken?

Vraag

Kan de parasiet toxoplasmose schizofrenie of manisch depressiviteit veroorzaken?

Antwoord

Dat is een ingewikkelde vraag. Er zijn verbanden aangetoond tussen verschillende soorten infecties (zoals met de parasiet Toxoplasma Gondii) en het optreden van psychiatrische verschijnselen passend bij schizofrenie.

Ik zeg dat heel behoedzaam, want het is altijd de vraag of dat een oorzakelijk verband is, laat staan of het DE oorzaak is van schizofrenie. Dat laatste is vrijwel zeker niet zo. Er zijn altijd meerdere kwetsbaarheden nodig om tot een psychiatrische aandoening te leiden. Er is nooit EEN oorzaak voor complexe psychiatrische aandoeningen.

Een derde van de wereldbevolking maakt een infectie met toxoplasma door, maar niet een derde van de wereldbevolking leidt aan een ernstige psychiatrische aandoening als psychose of bipolaire stoornis. Gelukkig niet!

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 38
Beantwoord door: Ralph Kupka op 29 mei 2019

Gerelateerd

Meer over

Overig

Lees ook