Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kan een te laag cholesterol invloed hebben op je geestelijke gezondheid?

Vraag

Ik heb een paar vragen.
Onlangs heb ik een gezondheidscheck gehad op mijn werk, waaruit bleek dat mijn cholesterol te laag is. Ik heb gelezen dat dit invloed kan hebben op je geestelijke gezondheid. Wat is uw mening hierover?
Verder zou ik graag willen weten of een antipsychotica die de dopamine in mijn hersenen remt later kan zorgen voor de ziekte van parkinson.
Ik slik 5 mg olanzapine per dag.

Antwoord

Dank voor je vragen.

Er zijn publicaties van epidemiologische verbanden tussen laag cholesterol en bijvoorbeeld depressie – maar deze verbanden zijn te onzeker om ferm te kunnen interpreteren op individueel niveau. Dus zou er niet te zwaar aan tillen als de huisarts het niet iets vindt om op te interveniëren.

Je kunt van antipsychotica parkinson-achtige verschijnselen krijgen – maar die zijn reversibel, dus gaan weg als je stopt. Er is geen bewijs dat gebruik van antipsychotica op latere leeftijd de Ziekte van Parkinson kan veroorzaken.

Bij de Stichting van de Wereld houden ze zich bezig met psychose en werken: https://vandewereld.org/over-stichting-van-de-wereld/

Succes en dank voor schrijven !

Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 26 jaar
Beantwoord door: Jim van Os op 31 maart 2020

Gerelateerd

Meer over

Overig

Lees ook