Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Clara Koek is psycholoog en psychotherapeut, werkzaam bij GGZ-NHN, en tevens ervaringsdeskundig op het gebied van psychosegevoeligheid. Ze schrijft regelmatig blogs voor PsychoseNet.

Kan EMDR een psychose uitlokken?

Vraag

Beste Clara Koek,

Ik ben momenteel onder behandeling bij een arbo arts en een bedrijfsmaatschappelijk werker wegens burn-outklachten.

De bedrijfsmaatschappelijk werker stelt nu EMDR voor om lastige gebeurtenissen uit mijn puberteit aan te pakken. Ik sta positief tegenover dit voorstel, alleen ben ik bang om ‘gek’ of psychotisch te worden als ik ga wroeten in mezelf. Deze angst was in het begin van mijn burn-out ook sterk aanwezig.

Is deze angst reëel?

In mijn familie komen bipolaire stoornissen en psychosen voor.

Ik wil graag beter worden en meer grip op mijn emoties krijgen, anders over mezelf leren denken, maar ik ben erg bang voor een psychose.

Hopelijk kunt u mij wat meer informatie geven.

Bij voorbaat hartelijk dank.

Antwoord

Beste C.,

EMDR is een goed onderzochte behandeling voor PTSS (posttraumatische-stressstoornis) en veilig gebleken. En inmiddels wordt het ook bij andere klachten toegepast, onder andere bij burn-outklachten.

Ik ga ervan uit dat je behandelaar een goede reden heeft om te denken dat bepaalde nare gebeurtenissen uit je puberteit je huidige klachten aansturen en in stand houden. En dan is EMDR zeker te overwegen.

Je maakt je zorgen over het feit dat in jouw familie psychose voorkomt en je daardoor mogelijk EMDR minder goed verdraagt. Ik kan je in die zin geruststellen dat uit onderzoek tot nu toe niet is gebleken dat EMDR de kans op psychose vergroot. Eerder het tegendeel: er is uitvoerig onderzoek gedaan bij mensen met een psychotische kwetsbaarheid die ook last hadden van PTSS-klachten, waarbij EMDR een veilige en effectieve behandeling bleek. En waarbij de psychotische klachten juist afnamen.

Ik hoop dat deze informatie je helpt een besluit te nemen samen met je behandelaar. Jullie kunnen ook nog eens samen kijken naar deze site:

https://www.traumaenpsychose.nl/

Ik wens je veel succes.

Met vriendelijke groet,

Clara Koek

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Clara Koek op 8 augustus 2021

Gerelateerd

Meer over

Behandeling
EMDR
Psychosegevoeligheid
Trauma

Lees ook