Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kan het zijn dat mijn nieuwe antipsychoticum minder goed werkt dan de vorige?

Vraag

Dag Meneer Van Os,

Ondertussen neem ik Abilify 15 mg tegen de manie, depressie en psychose.

Mijn vraag is of het kan dat het minder goed werkt tegen de psychotische gevoeligheid dan mijn vorige medicatie? (fluanxol depot 80mg/2weken)

Antwoord

Hey A,

Dank voor je vraag! Ja dat kan – maar er kunnen natuurlijk ook andere factoren een rol spelen, dat is het lastige. Misschien is er meer stress nu, of misschien zijn er andere zaken veranderd sinds je de abilify bent gaan nemen?

Iedereen heeft zijn eigen persoonlijke reactie op medicatie A, medicatie B en medicatie C Het is een kwestie van trial and error – proberen en weer proberen. Zwaar en lastig en vervelend.

Het belangrijkste is dat je goed probeert bij te houden, samen met de voorschrijver, wat precies de werking en de bijwerking was van de fluanxol, en wat precies de werking en de bijwerking is van abilify. Op PsychoseNet kun je handige tools vinden die je hierbij kunnen helpen(zie bv checklijst bij: http://www.platformggz.nl/lpggz/download/extern-persberichten-rapporten-brochures-ea/brochure-antipsych-spread-def.pdf).

Als je dingen bijhoudt kun je beter de balans opmaken.

Ook kan het zijn dat de abilify misschien in een andere dosis moet worden gegeven – dit is ook een belangrijk punt. Dus misschien kun je kijken, in overleg met je voorschrijver, hoe het is om bijvoorbeeld 10mg te nemen. Kan verschil uitmaken….

Ook kan het goed zijn om de mening te vragen van iemand anders. Met welk antipsychoticum vonden zij dat jij het beter deed? Soms kan het antwoord verrassend zijn en kun je via anderen bepaalde aspecten ontdekken die je nog niet helemaal door had.

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

antipsychotica
Medicatie

Lees ook