Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kan ik ketamine gebruiken voor mijn terugkerende depressies?

Vraag

Beste Jim,

Ik ben geïnteresseerd geraakt in het medicijn Ketamine, door krantenartikelen over redelijk succesvolle behandelingen en andere website informatie. Het is onderdeel van mijn zoektocht naar meer kwaliteit van leven: ik heb sinds 22 jaar 5 a 6 depressieve episodes per jaar van 3 tot 6 weken, afgewisseld door goede periodes van 4 tot 6 weken.

Een rapid-cycling patroon, begonnen in het jaar van start menopauze en als bijwerking van seroxat. Ik ben dus mijn halve leven depressief, een bijzonder zwaar en moeizaam leven.

Zou Ketamine iets voor me kunnen zijn? ook al weet ik dat in de lopende onderzoeken van UMCG en AMC bipolairen niet worden toegelaten, en pas over 2 jaar de onderzoeksgegevens bekend worden. Ook las ik uw kritische mening over het effect van deze onderzoeken, dat uiteindelijk veel kleiner zou kunnen uitpakken. De onderzoekers geven beiden toe het middel zelf zeker te proberen als ze zelf zo enorm depressief zouden zijn!

Antwoord

Beste J,

Ketamine is een molecuul met een krachtig effect op de geest, net zoals alcohol, cocaïne en amfetamine.

Het is dus niet verwonderlijk dat het acuut verlichting van depressieve gevoelens kan geven – alcohol doet dat ook.

Of het verder ook op de langere termijn de depressie op een afstand houdt is de grote vraag.

Zoals dat gaat bij alle middelen die gebruikt worden voor depressie zullen er sommige mensen zijn die er blijvend baat bij hebben, tegenover een grote groep bij wie het geen effect heeft.

Of jij bij die “lucky few” behoort is een kwestie van trial and error. En er zijn natuurlijk ook bijwerkingen aan verbonden dus het moet onder strikte medische bewaking.

Dus als je iemand kunt vinden die het voorschrijft is het wellicht het proberen waard.

Maar mijn vraag zou ook zijn: zijn er ook andere dingen geprobeerd? Met name MAO-remmers zoals parnate kunnen worden ingezet bij depressies die niet reageren op andere behandelingen. Is dat geprobeerd? Verder is er lamotrigine die ook ingezet kan worden.

Kortom, is alles al geprobeerd?

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Medicatie

Lees ook