Main content

Vraag

Een jaar geleden heb ik de diagnose schizofrenie gekregen. De periode hieraan voorafgaand had ik ook last van manie en depressie.

Momenteel heb ik nog steeds last van een wisseling tussen depressie en manie, en word ik ook behandeld met een stemmingsstabilisator.

Kan het zijn dat ik naast schizofrenie ook een bipolaire stoornis heb? Want een schizoaffectieve stoornis is al uitgesloten volgens mijn psychiater.

Antwoord

In het algemeen kan ik stellen dat de classificatie \'schizofrenie\' en de classificatie \'bipolaire stoornis\' elkaar uitsluiten. Je kunt niet beide hebben. Als er een mengbeeld bestaat, wordt dat geclassificeerd als \'schizoaffectieve stoornis, bipolaire type\'.

Maar psychotische verschijnselen kunnen ook voorkomen bij een manische of depressieve fase van een bipolaire stoornis.

Het hangt er vooral van af hoe het verloop van de klachten na enige tijd is. Bipolaire stoornissen hebben meestal een beloop van komen en gaan, en tussendoor is iemand weer gewoon de oude.

Bespreek het nog eens met je psychiater. Bedenk dat hoe we iets noemen niet het belangrijkste is, het gaat er vooral om of je klachten en moeilijkheden goed worden behandeld.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer over diagnoses in deze mini-college’s van Jim van Os:

Alle mini-college’s van Jim van Os zijn hier te vinden.

Meer informatie over de bipolaire stoornis / bipolariteit:

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 21
Beantwoord door: Ralph Kupka op 3 maart 2020
  • Deel deze pagina: