Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kan ik toe met minder medicatie?

Vraag

Ik heb de diagnose bipolair 1 en slik daar voor abilify 10mg en lithium 1000 mg. En om in slaap te komen 8 mg seroquel.

Kan het ook wat minder?

 

Antwoord

Het probleem bij bipolaire stemmingsgevoeligheid is dat de medicaties zich vaak opstapelen over de tijd en dat op het laatst niemand meer wat durft te veranderen.

Veel mensen met bipolaire stemmingsgevoeligheid krijgen een combinatie van antipsychotica (abilify en seroquel) en lithium.

De vraag die dan gesteld moet worden is: kan het ook met lithium alleen?

Lithium heeft de beste papieren voor de behandeling van bipolaire stemmingsgevoeligheid maar vaak krijgen mensen er chronisch een antipsychoticum bij – met alle bijwerkingen vandien.

Je zou dus met je psychiater kunnen bespreken hoe het komt dat je twee antipsychotica hebt (heb je echt 8mg seroquel of bedoel je 800mg???) naast de lithium.

Ik kan me voorstellen dat je lithium gebruikt en daarnaast 25mg seroquel om je helpen slapen.

Je zou dan kunnen voorstellen om de abilify af te bouwen.

Probleem van het afbouwen is dat je door het afbouwen ZELF weer instabiel kan worden – dus moet heel langzaam gaan, anders krijg je een recidief en dan is de conclusie vaak: zie je wel, je hebt een antipsychoticum nodig – terwijl in werkelijkheid je door het te snel afbouwen instabiel geraakt kan zijn.

Ook kun je kijken naar de dosis van de lithium. Een bloedspiegel van 0.6 is voor mensen vaak genoeg, en sommige mensen kunnen zelfs met een lagere spiegel toe. Dus welke bloedspiegel heb jij bij 1000mg?

Dus…succes met de overwegingen!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 39
Beantwoord door: Jim van Os op 26 september 2019

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Medicatie

Lees ook