Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kan ik uitgeput zijn geraakt na mijn manische / psychotische periode?

Vraag

Beste Jim,

Kan ik uitgeput zijn geraakt na mijn manische en psychotische periode afgelopen jaar? Ik kan me maar zo voorstellen dat mijn lichaam er na een half jaar extreem slecht slapen (helft van de dagen 3 uur slaap en max 5 uur) en veel activiteit de brui aan heeft gegeven.

’s Morgens kom ik heel moeilijk op gang meestal wanneer ik diep geslapen heb en heb ik een zwaar en mistig gevoel in mijn hoofd en lijf. Mijn motivatie is nog heel ver te zoeken en dingen zijn over het algemeen nog steeds niet leuk. Ik heb niet de indruk dat ik nog depressief ben, want de somberheid is verdwenen en ook is er weer een lichtpuntje qua toekomstperspectief.

En ontzettend moe. Als ik ’s morgens eenmaal op gang ben, wil het wel wat lukken, maar naarmate de dag vordert, ben ik steeds moeilijker vooruit te branden. En het lukt me gewoonweg niet meer om op een normale tijd naar bed te gaan. Ik lig vaak om half 9 al op de bank te slapen. Ik heb nog wel gebroken nachten, maar slaap later vaak wel weer in. Kan ik uitgeput zijn geraakt, of hoort dit er allemaal bij?

Ik let goed op mijn voeding (zoveel mogelijk koolhydraatarm, veel groente, fruit en eiwitten). Bewegen gaat moeilijker vanwege veel pijnklachten door een overbelaste knie. Fietsen gaat wel en doe ik ook, maar lukt niet erg lang.

Ontspannen activiteiten is moeilijk vanwege het motivatieprobleem en kan ik me ook niet goed op concentreren.

Veel piekeren en veel huilen.

Antwoord

Hey A,

Het is niet waarschijnlijk dat het van de medicatie komt – je gebruikt maar 1 mg risperdal, tenzij je er gevoelig bent voor dit antipsychotica.

Het zou kunnen dat je depressie aan het opklaren is: eerste de somberheid weg, moeheid en lichaam moeten nog ‘volgen’.

Het beste nu is proberen echt heel regulier activatie en inspanning te hebben, beetje bij beetje, op geleide van wat kan, om zo je lichaam en geest verder te activeren.

Heel veel succes in ieder geval en zet hem op!

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook