Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kan ik zonder mijn medicatie leven?

Vraag

Op mijn 16 e en mijn 19 e jaar heb ik een psychose doorgemaakt. Ik ben nu 36 jaar. Ik heb tot nu toe correct mijn medicatie genomen en gelukkig geen psychoses meer doorgemaakt. Ik gebruik Abilify met goed resultaat en zonder bijwerkingen. Kan ik zonder deze medicatie? Als het moet dan gebruik ik het, omdat het me goed helpt. Ik ben wel erg bang om weer een psychose te krijgen.

Bij mijn psychose op mijn 16e had ik waanbeelden en achtervolgingswaan in een periode vol stress en traumatische gebeurtenissen. Op mijn 19e had ik zwangerschapswaan.

Ik ben positief ingesteld en een optimist. Leef nu van dag tot dag.

Ik zou mee willen werken aan onderzoek naar psychosegevoeligheid.

 

 

Antwoord

Wat goed dat je schrijft! En wat een bijzonder verhaal…

Als ik zou moeten gokken, denk ik dat je twee keer een psychotische episode hebt gehad in het kader van een bipolaire stemmingsgevoeligheid.

Die onderliggende gevoeligheid is er nog steeds, maar je hebt best wel een kans dat je zonder medicatie verder kan.

Veel jonge mensen hebben een paar psychotische episoden en daarna niets meer, ook zonder medicatie. Probleem is dat deze mensen niet meer naar de psychiatrie komen dus denken we dat ze niet bestaan!

Helaas is niet met zekerheid te voorspellen of jij zonder medicatie kan. Er is een goede kans dat het kan. Trial-and-error dus.

Wat belangrijk is, is dit:

1. Als je stopt moet het HEEL erg langzaam, met pauzes eventueel om te wennen aan een lagere dosis een tijdje. Eventueel heb je taperingstrips nodig.

2. De reden dat dit zo langzaam moet heeft te maken met het feit dat je psychotisch kunt worden door het wegvallen van de medicatie zelf. Dit komt omdat je brein is gaan “vechten” tegen de antipsychotische medicatie waardoor je knal psychotisch kunt worden als je plotseling stopt.

3. Je moet een goed crisisplan hebben, in overleg met de lokale ggz en de huisarts.

4. Laat je begeleiden door iemand die niet snel in paniek raakt.

Bedenk ook dat je een verhoogd risico hebt op een episode bij zwangerschap, vooral na de geboorte.

Hope this helps!

We hebben materiaal over medicatie afbouwen op de site ook – zie ook de taperingstrip site.

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 9 april 2020

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Medicatie
Psychosegevoeligheid

Lees ook