Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kan je als client van de GGZ zomaar ‘uit de GGZ worden gezet’?

Vraag

Ik ben client van de GGZ. Ik heb meerdere ernstige psychiatrische aandoeningen, maar ben nu stabiel. Nu heeft mijn casemanager aangegeven dat het de bedoeling is, dat als het over een jaar met mij net zo goed gaat als nu, ik de GGZ verlaat en mijn medicatie voortaan zal krijgen via de huisarts.

Dan valt mijn vangnet weg en krijg ik geen enkele begeleiding meer van de GGZ. Ik wil dit niet, want ik wil, als er betere medicijnen komen, een vangnet hebben tijdens het af- en opbouwen van de medicatie en ik wil hierbij begeleiding van een psychiater en niet van de huisarts.

Mijn vraag is eigenlijk: kan de GGZ stabiele chronische patiënten zomaar uitschrijven? Kan ik hier tegen in bezwaar gaan? Ik vind dit een heel slechte ontwikkeling.

Antwoord

Dank voor je bericht. Het kan wel – en soms is het ook beter! Maar als je niet wil moet dat natuurlijk ook serieus genomen worden.

Ik zou voorstellen dat je met ze “onderhandelt” hierover – je zou bijvoorbeeld aan ze kunnen vragen om je nog niet uit te schrijven maar het contact te beperken tot één keer per jaar de komende vijf jaar. Of zoiets.

Dan kun jij altijd nog terugvallen ergens op en hebben zij er niet veel werk aan.

Zoiets misschien?

Enne….je kunt altijd hier aankloppen met de vraag of er al betere medicijnen zijn die op jouw van toepassing zijn!

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 47
Beantwoord door: Jim van Os op 13 mei 2019

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel

Lees ook