Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kan je -na 40 jaar- de neuroleptica nog afbouwen?

Vraag

Kan men na het 40 jaar nemen van neuroleptica toch nog afbouwen? En wat bouw ik eerst af: de benzodiazepine, de trazolan of het neurolepticum?

Alles is ooit begonnen toen ik in mijn puberteit erg depressief was en daar slaag voor kreeg i.p.v. hulp. Ik ben lang naïef gebleven en ben in die jonge jaren seksueel misbruikt. Tijdens mijn eerste psychose was ik er reeds van overtuigd dat ik moest behandeld worden met psychoanalyse en niet met medicatie. Ondertussen neem ik die dingen al meer dan veertig jaar, maar ben wel al veel jaren zonder psychotische gedachten. Heel dikwijls werd ik niet geloofd door hulpverleners terwijl ik meestal gewoon realistische ervaringen vertelde.

Antwoord

Beste L,

Dank voor je vraag – wat een indrukwekkend verhaal!

Als je al heel lang niet meer psychotisch bent geweest zou ik eerst proberen te stoppen met de olanzapine, mede omdat dit suikerziekte kan veroorzaken cq verergeren.

Het is echter wel belangrijk om dit onder begeleiding te doen van een arts – kan bijvoorbeeld met de huisarts. Tevens belangrijk is dat dit langzaam moet gebeuren – check dit op onze website.

Al met al lijkt het me dat je een goede stap gaat nemen – zo lang medicatie nemen voor iets wat mogelijk door trauma’s werd veroorzaakt vraagt om een hele kritische herevaluatie.

Als de trauma’s nog spelen is het misschien goed om te denken aan traumatherapie. Kun je ook misschien met de huisarts bespreken.

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Overig

Lees ook