Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kan je zomaar naar huis bij vrijwillige opname?

Vraag

Mijn man heeft zich vrijwillig laten opnemen en er is vastgesteld dat hij in een psychose zit. Zelf heeft hij ook aangegeven dat de opname de laatste beslissing is die hij zelf wou nemen omdat hij snapt dat hij niet rationeel kan nadenken. Hij is nu een week opgenomen, er is bijna geen contact met hem te krijgen, simpelweg omdat hij me haast niet ziet als ik er ben.

Zelf is hij alweer druk bezig met plannen zodat hij naar huis kan. Ik maak me veel zorgen want hij kan de meest simpele vragen niet beantwoorden, heeft geen overzicht en zeer vergevorderde suïcidale gedachten.

Stel hij zegt ik wil naar huis. Kan hij dan zonder bericht naar mij ineens buiten de kliniek staan? Want hij is volwassen en vrijwillig opgenomen. Hoe werkt dit?

Antwoord

Beste bezorgde vrouw,

Dank voor je vraag – heel zwaar wat jullie door moeten maken….

Als je vrijwillig bent opgenomen kun je in principe zelf beslissen om weer naar huis te gaan.

Er zijn echter uitzonderingen: als de persoon in kwestie psychotisch en suïcidaal is het de verantwoordelijkheid van de psychiater om een procedure starten in het kader van de Wet Verplichte GGZ, en de persoon in het ziekenhuis houden.

Dit is omdat de psychiater altijd de afweging moet maken of het recht op zorg zwaarder weegt dan het recht op autonomie. Als iemand suïcidaal is en bovendien niet wilsbekwaam in het kader van een psychose, weegt in de Nederlandse wetgeving het recht op zorg zwaarder dan het recht op autonomie.

Het beste denk ik is om je zorg te delen met de psychiater – kun je vragen via de verpleegkundigen, om te kijken of jullie op 1 lijn zitten.

Hope this helps,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 25 februari 2020

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel

Lees ook