Main content

Vraag

Beste Ralph,

Wat denk je, gaat Ketamine ook voor bipolairen komen? Zo ja wordt dan verondersteld eerder een schildklierbehandeling te hebben gehad omdat die na lithium als meest bruikbaar zou worden geacht bij bipolair/rapid-cycling? (hoorde ik via Eumc).

Antwoord

Beste J,

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de antidepressieve effecten van ketamine. Het meeste onderzoek gaat over unipolaire depressie, niet over bipolaire depressie.

Bipolaire depressies is vaak een wat ander verhaal, vanwege het risico van het teweeg brengen van een (hypo)manie of snel wisselende stemmingen (rapid cycling).

Dus ik denk wel dat er over enkele jaren een positieve of negatieve aanbeveling komt over ketamine bij bipolaire depressie. Of het bij rapid cycling zou kunnen worden toegepast is nog ingewikkelder.

Vooralsnog is ketamine geen praktische optie. Behandeling met relatief hoge dosis schildklierhormoon is een optie bij rapid cycling bipolaire stoornissen, als gebruikelijke behandeling niet werken. Het is wel 'specialistenwerk', ook al omdat het weinig wordt toegepast.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 72
Beantwoord door: Ralph Kupka op 9 november 2018
Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Heb je zelf een vraag?

Er zijn diverse experts beschikbaar in het eSpreekuur, van ervaringsdeskundigen tot psychiaters, die je vraag graag beantwoorden.

Meer weten?

  • Via deze link vind je een overzicht van alle antwoorden in de PsychoseNet kennisbank.
  • Via deze link vind je een overzicht van Ralph Kupka zijn antwoorden.

Meer lezen over bipolariteit?

  • Deel deze pagina: