Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Ketamine bij bipolaire stoornis?

Vraag

Beste Ralph,

Wat denk je, gaat Ketamine ook voor bipolairen komen? Zo ja wordt dan verondersteld eerder een schildklierbehandeling te hebben gehad omdat die na lithium als meest bruikbaar zou worden geacht bij bipolair/rapid-cycling? (hoorde ik via Eumc).

Antwoord

Beste J,

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de antidepressieve effecten van ketamine. Het meeste onderzoek gaat over unipolaire depressie, niet over bipolaire depressie.

Bipolaire depressies is vaak een wat ander verhaal, vanwege het risico van het teweeg brengen van een (hypo)manie of snel wisselende stemmingen (rapid cycling).

Dus ik denk wel dat er over enkele jaren een positieve of negatieve aanbeveling komt over ketamine bij bipolaire depressie. Of het bij rapid cycling zou kunnen worden toegepast is nog ingewikkelder.

Vooralsnog is ketamine geen praktische optie. Behandeling met relatief hoge dosis schildklierhormoon is een optie bij rapid cycling bipolaire stoornissen, als gebruikelijke behandeling niet werken. Het is wel ‘specialistenwerk’, ook al omdat het weinig wordt toegepast.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 72
Beantwoord door: Ralph Kupka op 9 november 2018

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Medicatie

Lees ook