flag 001
flag 002
flag 001
flag 002
flag 001
flag 002
flag 001
flag 002
Klachten tijdens het afbouwen | eSpreekuur * PsychoseNet.nl

Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Ik heb veel klachten tijdens het afbouwen maar niemand neemt mij serieus, wat moet ik doen?

Vraag

Beste Jim van Os,

Ik stuur u deze mail omdat ik ten einde raad ben en niet gehoord word. Ik hoop dat ik bij u terecht kan voor advies.

Ik heb begin 2018 clonazepam gekregen en ook oxazepam. Ik heb dit gekregen vanwege een heftig verleden. Hiernaast slik ik ook mirtazapine.

Ik ben hierna ook nog op mijn intelligentie getest, hier kwam een lage score uit.

Twee jaar geleden besloot ik af te gaan bouwen, ik wilde dit doen in overleg met mijn behandelaars. Zij adviseerden om niet af te bouwen en toen werd ik ontslagen bij de GGZ.

Later bij een andere GGZ-instelling werd wel geadviseerd om af te bouwen maar dit ging veel te snel waardoor ik allerlei klachten kreeg. Ik ben meerdere malen opgehoogd en weer afgebouwd.

Ook hier werd ik door mijn lage uitkomst van de intelligentietest ontslagen en was er geen nazorg.

In januari ben ik onder begeleiding van de huisarts weer gaan afbouwen. Dit ging in het begin ook te snel waardoor ik weer klachten kreeg zoals extreme overprikkeling, slappe ledematen, duizeligheid, hartkloppingen, etc.

Op dit moment probeer ik het zelf te doen omdat niemand mij serieus neemt, maar de klachten nemen toe.

Wat moet ik doen?

 

 

Antwoord

Beste S.,

Dank voor je bericht. Je hebt het niet getroffen met de medicamenten, lijkt het. Het volgende is mogelijk handig om te weten:

1. Er zijn mogelijke interacties tussen mirtazapine en clonazepam. De een merkt hier niets van, de ander heel veel. Hier een beschrijving van mogelijke interacties tussen de twee (in het engels): “Using clonazepam together with mirtazapine may increase side effects such as dizziness, drowsiness, confusion, and difficulty concentrating. Some people, especially the elderly, may also experience impairment in thinking, judgment, and motor coordination”.

2. Je bent mogelijk heel gevoelig voor clonazepam afbouwen (in combinatie met mogelijke interacties met mirtazapine). Lees onze tips voor afbouwen!

3. Het is dus heel vervelend waar je in terecht gekomen bent – je zult hierin een weg moeten vinden met een afbouwschema dat voor jou werkt. Het is soms heel lastig om jouw tempo van afbouw te vinden en hier ben je tegenaan gelopen nu.

4. Er is natuurlijk ook nog de factor van je heftige verleden. Dingen in je verleden kunnen ook ten dele gevoeligheid voor medicatie(afbouw) bepalen. Dit speelt dus mogelijk ook een rol. Mijn vraag zou zijn in deze: heb je ook psychotherapie gehad voor de dingen in het verleden of heb je alleen met medicatie gewerkt? De combinatie psychotherapie en medicatie is effectiever dan één van beide alleen, dus wellicht kan dat nog?

5. Een IQ test geeft een score die je zeker niet kunt beschouwen als een maat voor intelligentie. De IQ score is alleen maar de score van deze specifieke test. Intelligentie is een veel breder begrip, en gaat net zo goed (vooral) over emotionele en sociale dingen en niet puur de analytische component van de IQ test. Dus niet op letten!

Hope this helps en wens je heel veel succes!

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35

Beantwoord door: Jim van Os op 30 juli 2020

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Medicatie

Lees ook