Main content

Vraag

Ik slik al een enige periode venlafaxine 37,5 mg, maar ondervind al een paar weken nare klachten. Zo heb ik constant een drukkende pijn op voorhoofd alsof er een band om mijn hoofd is getrokken, ik heb een drukkend gevoel in mijn rechteroor, de hele loop ik dromend/starend door de dag.

Kan mij slecht concentreren, onthoudt slecht dingen, wazig zien en geregeld ben ik misselijk en begint mijn hart enorm hard te kloppen. Stress heb ik niet zo zeer dus daar kan het niet aan liggen. Ook heb heb ik veel last van spierpijnen, kenmerken van fybromyalgie.

Een heel verhaal maar ik vermoed dat er veel klachten door de medicatie ontstaan.

Zou jij misschien advies kunnen geven en eventueel een andere optie kunnen adviseren?

Antwoord

Ik ben geen psychiater, maar slik zelf ook venlafaxine. Wel in een wat hogere dosis. De bijwerkingen die jij beschrijft, daar heb ik zelf geen ervaring mee, maar (een aantal) van jouw klachten kunnen wat mij betreft zeker door de venlafaxine komen.

Venlafaxine is een SNRI. Een ander middel in die groep is bijvoorbeeld duloxetine. Heb je weleens een SSRI (zoals fluoxetine en paroxetine) geprobeerd? Wellicht reageer je daar wel beter op.

Mocht je een advies willen van een deskundige op dit gebied, dan kan je deze vraag ook stellen aan een van de psychiaters van ons spreekuur.

Hartelijke groet,

Rik Verweijen, ervaringsdeskundige


Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 39
Beantwoord door: Rik Verweijen op 21 augustus 2019
  • Deel deze pagina: