Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe kan ik mijn klachten duidelijk maken bij het AMBIT team?

Vraag

Hallo Jim,

Ik heb een aantal diagnoses waaronder PTSS, een persoonlijkheidsstoornis en een psychotische stoornis.

Sinds kort ben ik bij een nieuw AMBIT team gekomen. Het team staat nog in de kinderschoenen en heeft nog niet alles op orde. Dit zorgt bij mij voor zoveel spanning, dat mijn psychotische klachten en zeer sombere stemming op de voorgrond staan.

Ik heb een zeer slecht weekend gehad waarbij ik in een ‘sluimertoestand’ zat. Dit heb ik via de mail doorgegeven, maar ze reageerden daar niet goed op.

Hoe kan ik duidelijk maken dat ik last heb van mijn sombere stemming en psychotische symptomen, en dat de persoonlijkheidsproblematiek op dit moment nauwelijks speelt?

Kan er sprake zijn van psychose als ik me ervan bewust ben?

 

Antwoord

Hey R.,

Dank voor je vraag!

Mijn advies zou zijn: volhouden – laat je niet teveel afleiden door wat er wel of niet wordt gezegd. Het gaat erom dat je in contact blijft met jezelf.

Je kunt last hebben van psychose en tegelijkertijd toch weten dat het psychose is. Dat komt omdat psychotische ervaringen wisselen in ernst, frequentie en de mate van inzicht/besef dat de persoon erover heeft.

Bij jou is het inzicht/besef onder de psychose redelijk intact dus dat is op zich een goed teken.

Als je last hebt van slechte stemming en psychotische ervaringen is het belangrijk dat je afleiding probeert te creëren voor jezelf. Kan van alles zijn – als je je aandacht maar een beetje afneemt van de negatieve ervaringen die zich voordoen.

Je relatie met het team is nog aan het groeien. Probeer dat proces een beetje tijd te geven en probeer geduld te hebben met ze, als ze soms een beetje onhandige dingen zeggen. In het begin is het aftasten en elkaar de mogelijkheid geven om de relatie op te bouwen. Niemand is 24 uur beschikbaar, dus soms moet je zelf proberen te overbruggen…

In ieder geval vind ik het erg goed dat je ons ook hebt gevonden en probeert hier advies te zoeken. Je bent goed bezig volgens mij, ook al heb je het niet makkelijk natuurlijk…

Hou vol en dank voor schrijven,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 18 augustus 2020

Gerelateerd

Meer over

Depressie
Psychosegevoeligheid

Lees ook