Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Komen mijn klachten door de medicatieswitch?

Vraag

Hallo Jim,

Ik ben overgestapt van Nortrilen naar imipramine omdat Nortrilen voor mij niet werkte. Tussen de overstap zat een pauze van vier weken omdat ik weinig last had van de afbouw en zonder medicatie wilde proberen. Zonder medicatie was geen succes.

De imipramine begint nu te werken op mijn angst en depressie alleen slaap ik niet goed, ben ik soms overprikkeld en heb ik erge hoofdpijn.

Kan dit te maken hebben met de overstap?

Wat kan ik hieraan doen, of moet ik gewoon geduld hebben?

Bedankt!

Antwoord

Beste H.,

Waar het precies mee te maken heeft is moeilijk te zeggen, mijn gok zou zijn dat het een bijwerking is van de imipramine.

Bedenk ook dat beter worden op een antidepressivum niet noodzakelijkerwijs door het antidepressivum zelf wordt veroorzaakt. Uit veel onderzoek weten we dat er een zeer aanzienlijk placebo-effect (het effect dat je je weerbaarheid aanspreekt via een krachtig medisch ritueel met positieve verwachtingen) optreedt als je medicatie gebruikt, en veel van de verandering die mensen ondervinden op medicatie heeft daarmee te maken.

Ik zeg dit opdat je weet dat je eigen weerbaarheid ook aan het werk is – probeer je hier bewust van te zijn en het te versterken!

Groet,

Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 22 april 2024

Gerelateerd

Meer over

antidepressiva
Medicatie

Lees ook